Образите на франкофонията“ в София“

За всички любители на киното и още повече – на френският език и култура – от 25 до 27март в Евро – българския културен център в София ще има дни, посветени на "Образите на франкофонията".

Ето и програмата:                         

       25 март, вторник, 19 ч.
        Белгийска вечер в присъствието на режисьора

        КАБАЛА В КАБУЛ
        на Дан Алекс

        2006 г. – 87 минути
        Произведен от Луна Блу Филм

Живели едно време Забулон и Исаак,последните двама евреи в Афганистан, между  които умразата била ужасяваща. На приземния етаж старият Исаак живее много скромно със средствата които получава от кабалистичните амулети, продавайки ги на своите съседи – мюсюлмани. На горния етаж, влачейки крака по балкона, Золтан много по- закръглен, към петдесетте, но преждевременно остарял, се пазари с тези същите афганистанци за цената на виното си, което произвежда незаконно.
Една истинска документална траги- комедия, толкова актуална и увеселителна.

“Кабала в Кабул е на границата на нереалното и подхожда към отношенията между мюсюлманите  и евреите по един много неочакван начин. Дан Алекс успява да построи една история, разбира се с отпечатък на жестокост…, но преди всичко изпълнена със смешни и весели сцени…Защото въпреки, че смъртта и безразличието на близките присъстват постоянно, комедията и иронията тук никога не капитулират ! Може би един урок за живот, и най-вече един добър урок за кино” Барбара Л.

26 март, сряда , 19 ч.
Френска вечер в присъствието на режисьорката

МЕЖДУ ДВА БРЯГА
на Елизабет Льовре

2006- 55 минути
Произведен от Алис Филм

Многобройни са всяко лято тези, които пресичат морето  между Франция и Алжир, най-вече между Марсилия и Алжир. Колите препълнени до горе със  смехотворни багажи…
Денкове от всякакъв вид, превозвани по- най различен начин, разхвърляни безразборно. Хора натоварени със сакове и с истории. В морето ние не сме вече във Франция,  но не и още в Алжир, в обратната посока е същото. Всичко между две неща- между два бряга, между две страни, между две принадлежности –  и тогава именно избликват думите като по необходимост.
“От необичайното затворено пространство на кораба,  до сърцевината на отиването и връщането, Между два бряга поставя на преден план тези клатушкащи се жени и мъже,  разказващи по друг начин имиграцията. “

Откъси от прес досието на филма.

“Изабел Льовре много лесно се убеждава слушайки историите от двете страни на Средиземно море, които приличат и на нейната лична история, че именно по време  на едно такова пътуване между двата бряга, между Франция и Алжир, има най-голям шанс хората да се отпуснат  и да проговорят, а и думите на  тези
 “без истории” и “без глас” могат да бъдат чути.”

Откъс от статията излязля в www.algeriades.com

27 март, четвъртък, 19 ч.
Швейцарска вечер в присъствието на художника

РОБЕР СОЛЬОМ – ДА РАЗРУШИШ И ДА ПОСТРОИШ
на Жак Дютоа

2005 г.- 80 минути

В “ Робер Сольом, да разрушиш и да построиш” на Жак Дютоа, художникът Робер Сольом поема риска да бъде сниман по време на работа в реално време.
Той рисува както скулптурира и съхранява ефемерното.

Сподели в: