„Оазисът на залеза” на Баха Тахер

Баха Тахер е един от най-уважаваните живи писатели в арабския свят. Роден е в Кайро през 1935 г. Режимът на Садат му забранява да публикува свои произведения през 1975 г. и той емигрира. Живял е в Африка и Азия, търсейки работа като преводач. През 80-те и 90-те години се установява в Швейцария и работи като преводач към ООН. След това се завръща в Египет. Неговата съпруга Стефка Анастасова е родена в България – баща й е журналист, създател на сп. „Български курорти”, а майка й е словенка. Среща се с Баха Тахер в седалището на ООН в Швейцария.

Най-известните му книги са „Леля Сафия и манастирът” (1991), „Любов в изгнание” (1995) и „Оазисът на залеза” (2007), за която получава първата награда за арабска литература, учредена от фондация „Букър”. Книгите му са превеждани в над 20 страни.

От времето на фараоните и походите на Александър Македонски оазисът Сива, скрит дълбоко в египетската пустиня, крие ревниво своите тайни от пришълците. Когато Махмуд ал Захир е изпратен там като областен управител в навечерието на ХХ век, той осъзнава отлично какви рискове поема – двамата му предшественици са били жестоко убити. Обвинен в липса на лоялност към режима в Кайро и британските господари, Махмуд няма право на избор. Съпругата му, своенравната ирландка Катрин, е въодушевена от възможността да продължи археологическите си проучвания в това мистично място и да заздрави техния разпадащ се брак. Затова тръгва с него въпреки протестите му.
Конфликтът с местните жители е неизбежен. Двата враждуващи клана не приемат външни управници, трудно плащат данъци, още по-малко могат да се съгласят една европейка да обикаля древните храмове и да нарушава установените традиции. Само бунтарката Малика се решава да установи контакт с чужденците в Оазиса на залеза, но опитът й завършва с катастрофа. Един голям роман, в който има сблъсък на цивилизации, борба за власт, окупация и бунт, любов и страдание.

ИК Обсидиан

Корична цена: 14 лева

Сподели в: