Н. Пр. Джа Пейсин: Китай е пленен от златните съкровища на България

„Китай е пленен от златните съкровища на България!” – с тези думи Н. Пр. Джа Пейсин – заместник-председател на Комисията по външна политика на Общокитайското събрание на народните представители, започна срещата с министъра на културата на Република България Вежди Рашидов.

Министър Рашидов прие днес водената от г-н Пейсин китайска парламентарна делегация, която гостува в България по покана на Илиана Иванова – член на Европейския парламент, депутат от ЕПН/ГЕРБ. По време на срещата министър Рашидов и г-н Джа Пейсин обсъдиха състоянието и развитието на двустранния културен диалог, като се обединиха около мнението, че и двете страни трябва да полагат усилия културното сътрудничество да се активизира и задълбочава.

Г-н Пейсин изрази пред министър Рашидов желанието на Китай да покаже експозиция от тракийските съкровища на България в Пекин и други градове. „Можем да предложим залите на Музея на Императорския дворец, салоните на Националния музей на Китай, както и представителни зали на музеи в различни китайски провинции. Ако златните съкровища на България бъдат показани в Китай, те ще предизвикат изключителен интерес сред китайската публика”, заяви г-н Пейсин. Той увери министъра, че членовете на водената от него делегация ще бъдат своеобразни безплатни рекламни лица на България, тъй като възхищението им от нашето културно наследство е огромно.

Министър Рашидов благодари на китайските гости и ги увери, че ще бъдат предприети конкретни действия за активизиране на културния обмен между двете държави. Вежди Рашидов е убеден, че взаимното опознаване на културното наследство, на творчеството, на фолклора ще обогати духовно двата народа.

Китайските гости получиха от Министерството на културата албуми със снимки на част от златните тракийски съкровища на България. Министър Рашидов получи като подарък оригинален калиграфски надпис по текст на Конфуций. Калиграфският надпис му беше поднесен от автора, който го е изработил – генерал Пей Хуайлианг, който е в състава на гостуващата китайска делегация, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

Сподели в: