Няколко селища се борят за приза „Пазител на традициите“ 2014

На 31 юли стартира гласуването в една от най-мащабните кампании, посветени на българските ценности и култура – „Пазител на традициите“ 2014. За пета поредна година българите ще могат да изберат най-достойните си сънародници, които с усилията си в областта на кулинарията, фолклора, занаятите и изкуството имат значим принос за съхраняването и популяризирането на българските традиции. Всеки, който желае, ще може да даде своя глас и за личност и организация-пазител на традициите.

Прочутото село Могилица с впечатляващата чешма със статуя на дървена лъжица и бъклица в центъра си, ще се бори наред с Велико Търново и Перник за тазгодишната награда „Селище-пазител на традициите“ 2014.

Творението на местния майстор бай Минчо Минчев е високо 4,3 м и побира 55 л вода, а Могилица е прочуто като едно от най-магнетичните възрожденски селища, където традициите са живи и днес.

Старата столица Велико Търново и домакинът на ежегодния кукерски фестивал Перник пък влизат в битката за „Селище-пазител на традициите“ за втора поредна година, след като през 2013 г. призът бе спечелен убедително от Разлог с кукерския фестивал „Старчевата“.

Кампанията се организира от Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите за пета поредна година. Специално за юбилея на инициативата, в седемте категории са номинирани всички досегашни предложения, без тези, които вече са получавали статуетката.

Гласуването за номинираните пазители на традициите за 2014 г. ще продължи до края на октомври. Наградите ще бъдат връчени на церемония на 14 ноември в София.

Прочетете още:
Четвъртият рожден ден на „Пъстра трапеза” с куп кулинарни битки

Сподели в: