Нюйорският The Village Voice: Пиеси като “Паякът” са причина номер едно да отидете на театър

Нюйоркският седмичник The Village Voice класира българската пиеса „Паякът” на челно място между 10-те топ спектакъла, селектирани на FringeNYC

Във вчерашното си издание популярният нюйорски безплатен седмичник за култура и изкуство The Village Voice отличи българската пиеса „Паякът” като най-добра сред 10 топ спектакъла, показани на най-големия мултиартистичен фестивал в Сверна Америка – New York International Fringe Festival.
„Актьорите Пенко Господинов и Анастасия Лютова говорят на скорострелен български, но дълбочината на тяхното смело и сурово представление преминава отвъд езика”, е коментарът на театралния критик Linda Leseman. „Текстът се появява с английски субтитри на екрана зад тях, написан е от Димитър Димитров и Йордан Славейков, които също са и режисьори на пиесата. Тексът е пестелив и силен, изследва същността на отношенията във връзка, която е единствено уродлива, колкото и интимно съпреживяна”, продължава американската журналистка, като за финал възкликва: „Пиеси, като „Паякът”, са причина номер едно да отидете на театър”

Няма как да пропуснем факта, че всички останали 9 пиеси измежду топ 10 в класацията на The Village Voice са американски. „Паякът” е първото българско заглавие в историята на фестивала, представено пред нюйоркчани. За първи път на български автори и актьори се предоставя шанса да покажат проекта си на таква престижна сцена каквато е сцената на Broаdaway. Общо 5 представления със субтитри ще изиграят Пенко Господинов и Анастасия Лютова пред американска публика по покана на организаторите. От американска страна са се погрижили да осигурят ваната, където се случва действието. Вчера вечер беше показано четвъртото по ред представление на „Паякът” в Ню Йорк.
17-тото издание на New York International Fringe Festival се провежда от 9 до 25 август. 185 театрални формации от 13 държави и 17 американски щата ще изнасат над 1200  представления на 20 емблематични за Ню Йорк сцени.

Освен на фестивала двамата режисьори са поканени да участват и в Drama League Master Directing Intensive от 16 до 23 август. Авторите на „Пякът” ще се включат в „Уикенд на професионалистите” – присъствие по време на представления на и извън Broadway, срещи с колеги от театралната индустрия и възможности за разширяване на контактите с американски театрали. Двамата ще участват и в Master Directing Intensive от 19 до 23 август в Stump Sprouts Retreat Center West Hawley, Massachusetts. Форумът ще срещне четирима новоизгряващи американски и четирима млади български театрални режисьори за специализиран практически експеримент и обучение по творба на световноизвестен драматург под ръководството на майстор-учител, използвайки екип от професионални американски актьори.

Това е трети международен фестивал за „Паякът” след като през 2011 г. взе участие в Международния фестивал на камерните театри и малките форми „АртОкраина”, Санкт Петербург, Русия. Тогава актрисата Анастасия Лютова бе удостоена с приза „най добра женска роля”, а постановката беше отличена като „най-добро представление/ силен театрален експеримент на режисурата и екипа, създали представлението”.  През юни тази година „Паякът” беше представен и на десетия юбилеен международен фестивал на камерните театри и малките театрални форми „Слявянский венец” в Москва. Проектът беше отличен с престижната награда за най-добър актьорски дует.

Прочетете още:
Българската пиеса "Паякът" събра овациите на Бродуей
Пенко Господинов и съпругата му Анастасия Лютова ще представят „Паякът“ на руски в Москва

Сподели в: