НХГ представя Седемте Лица на Любовта

Три години след последната си самостоятелна изложба в България Росица Станишева‭ (‬живее и работи в Амстердам,‭ ‬кралство Нидерландия‭) ‬се завръща на българската арт сцена с нов самостоятелен проект със заглавие‭ "‬Седем лица на любовта‭", представен от Националната художествена галерия. Изложбата се открива на 18 септември (вторник) от 18 ч.

Изложбата е продължение на изследванията на авторката върху темите за страстта и насладата,‭ ‬борбата между забраненото и желанието да му се отдадеш,‭ ‬a изходна тoчка тук е представянето на тези сюжети в класическите художествени образи.

Обединяващи за живописните творби‭ ‬в големи формати‭ ‬са ярките цветове и оригиналните фигуративни и абстрактни композиции.
Човешкото тяло и неговата изразна сила са в основата на нейните изследвания,‭ ‬а страстите и чувствата каkто и тяхната сложна гама от взаимоотношения авторката интерпретира по свои интригуващ начин.

Балансирайки интимност с респектираща дистанция‭ , Росица Станишева създава вълнуващи творби които въздействат едновременно лаконично и лирично.

Ето какво споделя авторката:
"След много успешни изложби в различни галерии на Европа и Америка с абстрактна живопис, работя над нова тема:
как да комбинирам хумора, любопитството, погледа отстрани, обръщането с главата надолу (в буквален и преносен смисъл) на факти и исторически примери, “задължителната” ирония към идеалите, вярата в традицията, гордостта от наследството, задължителна почит към „героите”, сантимента и носталгията. Или: как да сплотя „Новаторския Запад и Традиционалния Изток”?
Как да изразя симбиозата между това което бях и това което станах? Някъде в нажеженото пространство между две култури търся нови естетически форми.

С изложбата си „Седем Лица на Любовта” правя опит да комбинирам култура, техника, памет и любопитство за да дам образ на времето в което живеем – време на бурни движения, сплав между култури. Търся диалог с българската публика предлагайки ѝ едно тотално изживяване. Целта ми е да организирам цялото музейно пространство от самия вход, чрез типографски представени цитати от текстове,  които подготвят зрителя за срещата с картините – портрети голям формат 150/280  – в „кръстовата зала” , водейки го оттам към интимно преживяване в „параклиса” провокирайки сетивността на възприемане чрез допир, звук и обоняние.

Целта ми е изложбата да има почти класическо излъчване, но в свежа комбинация с експериментални, нови материали и нестандартни форми. Смятам, че именно атмосферата на Националната Галерия е изключително подходяща  за точното представяне на идеята ми и ще допринесе за максимален контакт със зрителя. С това се надявам тази изложба да бъде едно допълнение в разнообразието на програмата на Галерията."

Уредник на изложбата е Стела Костова
www.nationalartgallery.bg

Сподели в: