НТ "Иван Вазов" посвещава представлението "Козата, или коя е Силвия" на Едуард Олби

Един от най-великите съвременни драматурзи, Едуард Олби, почина вчера, 17 септември, на 88-годишна възраст почина вчера в дома си в Лонг Айлънд край Ню Йорк. В негова памет Народният театър "Иван Вазов" посвещава на неговата памет тазвечерното представление на "Козата, или коя е Силвия". Спектакълът ще се играе на 18 септември, неделя, от 19:00 ч., на Камерна сцена.

За да отдадат почит на Олби, веднага след края на представлението, актьорите Бойка Велкова, Михаил Билалов, Юлиан Вергов и Мартин Димитров, ще си припомнят накратко незабравими моменти от работата с него.

Пиесата „Козата, или коя е Силвия” донесе престижната награда „Тони” на Едуард Олби, а у нас спектакълът също има редица отличия: ИКАР за най-добра мъжка роля на Михаил Билалов, и номинации за АСКЕЕР за водеща мъжка роля на Михаил Билалов, режисура на Явор Гърдев, сценография на Никола Тороманов, както и за най-добро представление.

Самият Олби дойде у нас през 2009 г., когато в Народния театър започнаха репетициите на „Козата, или коя е Силвия?”, а режисираният от Явор Гърдев спектакъл се превърна в истинско явление на театралната сцена у нас. И все още се радва на огромен интерес от страна на публиката, въпреки че има почти 200 представления на Камерна сцена.

Провокативният и изпълнен с комични обрати спектакъл не е единствената творба на Олби, поставяна в Народния театър – през 1973 г. Енчо Халачев прави “Всичко в градината”, през 1978 г. е премиерата на “Всичко е свършено” на Иван Добчев, а преди три години – на „Морски пейзаж” на Петър Денчев.

Билети за утрешното представление на „Козата, или коя е Силвия?”, може д закупите от Билетна каса на Народния театър „Иван Вазов”, или онлайн на http://new.nationaltheatre.bg/bg/repertoire/item/107

Следващата дата на представлението е на 9 октомври.

Сподели в: