Но Театър Ямамото от Осака и концерт на Brotherhood Of Sleep на Art Space

На 16 август от 20:30 часа зрителите на Art Space (лятна сцена до НДК, София) ще могат да съпреживеят древното тайнство на Япония и на Театър Но. "Феята на водата" е пиеса написана от Ямамото Акихиро, собственик на Но Театър Ямамото и актьор от школата Кандзе. Всички елементи на пиесата – език, музикален съпровод, костюми, сюжет и движения – са подчинени на канона на театър Но.

Театър Но съществува от близо 700 години и е останал почти неизменен през вековете. Основният репертоар се състои от около 200 пиеси, много малко от които са писани след 1600 година. Езикът, използван в пиесите е бил древен дори и за времето, когато Но се е зараждал като изкуство и днес не са много хората, които могат да боравят свободно с него. Затова в света на Но не се случва често да се напише и постави на сцена нова пиеса, каквато ще имаме удоволствието да видим в София.

"Феята на водата" е история за времената, когато столица на Япония е бил град Киото. Тогава той е бил наричан Мияко, а град Осака се е наричал Нанива. Мъж, живеещ в столицата Мияко, тръгва на път за Нанива. По пътя, близо до местността Ямадзаки, той вижда млада жена, която пътува с лодка по течението на река Йодогава. Пътникът й казва, че е тръгнал към Нанива и тя се съгласява да го вземе със себе си на лодката. По пътя жената възпява красотите на реката в миналото, но когато пристигат в Нанива, тя помръква и започва да скърби за вече замърсените води на реката. Заявявайки, че не може повече да живее в такава вода, момичето изчезва безследно в реката.

Пътникът разбира, че това е бил духът на реката – Феята на водата – и сключва ръце в молитва за нейното спасение. Изведнъж се появява дракон, който постила водна пътека и така приветства Феята на водата. Щастлива от оказаното й внимание, тя се завръща. Шоджо – богът на виното – също идва, за да отбележи тържествения случай. Накрая всички божества изразяват благодарността си към водата и се молят за вечното благоденствие на Нанива.

За начална точка на европейското си турне, гръцката инструментална група Brotherhood Of Sleep е избрала София и Art Space. Концертът им на 19 август от 20 часа, организиран от уебзина Rawk’n’Roll, ще бъде подкрепен от родните стоунъри Center. За българите това ще бъде кратка почивка извън студиото на Odd Crew, където в момента смесват първия си албум.

Brotherhood of Sleep

Brotherhood Of Sleep са от породата банди, прегърнали тежките рифове, ниско настроените китари, фъза и наследството на групи като Black Sabbath, Pentagram и Kyuss. Трима души, които дълбаят недрата на рока с бавни китарни мелодии, разкъсвани от мощни рифове и тектоничен ритъм – инструментален дуум с традиционно звучене. Brotherhood Of Sleep са китаристът Георгиус Гусетис, басистът Данис Аврамидис и на барабаните Серафим Григориу. Не откриват вокал, който да се впише в групата и поемат „по този малко отшелнически, но доста интересен път” – чистия инструментал. “Понеже нямаме текстове, кръщаваме всяка песен на определена концепция или тематична нишка, която присъства в нея. Опитваме се да е едновременно възможно най-смислено и просто.” – споделя барабанистът Серафим Григориу. След два албума и концерти с имена като Karma To Burn, My Sleeping Karma, 1000mods, сега Brotherhood Of Sleep тръгват на второто си европейско турне, а първият концерт от обиколката им е в София.

Не са много групите в България, които за две години от създаването си са постигнали толкова, кoлкото четиримата юнаци от столичната група Center: първо място в конкурса Jack Daniel’s Battle Of The Bands; излизане на Spirit Of Burgas 2011; съвместни концерти с няколко чужди групи и участие на първия голям концерт на уебзина Rawk’n’Roll, заедно със Smallman и Vrani Volosa. В момента Center приключват работата по първия си албум в студиото на софийските метъл лидери Odd Crew. Това издание ще е с пионерско значение за страната ни, тъй като ще бъде първия стоунър рок албум с щампа „произведено в България”. Center са сила, с която тепърва ще се съобразяват…

Още по темата на Kafene.bg:

Програма на Art Space 10 – 16 август 2012

Сподели в: