"Нощ на театрите" – маратон на театрални спектакли на 14 септември

Вечерта на 14 септември София ще се превърне в тетър – за една нощ в столицата ще се състои фестивала "Нощ на театрите". Събитието се провежда за пръв път като с това София става част от групата на много други европейски градове, които го празнуват.

Форматът е с традиции в световната история (част от европейската платформа "Нощ на театрите" ), но няма аналог в България. У нас подобна инициатива е "Нощта на музеите", която от няколко години се радва на голям обществен интерес.

Спектакли, изложби, работилници, срещи

Освен селекцията на театралните спектакли, които ще се играят в столичните театрални салони и на други сцени, фестивалът ще има и съпътстваща програма. Организаторите подготвят много срещи с актьори и режисьори, както и разходки на „тайни места” в театрите.

На Лятната сцена в Борисовата градина и в парка Заимов ще има уъркшопи, музикални изпълнения и огнено шоу. НАТФИЗ ще представи изложбата „Before vs. Now. Зад кулисите”, a в Cinema city ще „гостува” проектът National Theatre Live на British Council с представлението „Аудиенцията” с участието на Хелън Мирън. В One more cinema актьори ще „отворят” пощенската кутия с текстове за Нощта на театрите и ще четат приказки. След полунощ Нощта ще продължи със специална клубна програма в избрани столични заведения.

Сцените

Билетите за представленията в Народен театър „Иван Вазов”, Театър „София”, Младежки театър „Николай Бинев”, Национална опера и балет, Малък градски театър „Зад канала”, Театър „Възраждане”, Театрална работилница „Сфумато”, Университетски театър „@лма @лтер” ще са на преференциални цени. Спектакли също така ще се играят в Червената къща, Студио 5 и Vivacom art hall.

Посланици

Първи посланици на Нощта на театрите станаха Иво Аръков, Силвия Петкова, Ованес Торосян, Дарин Ангелов, Яна Маринова, Асен Блатечки, Антоний Аргиров. Съвсем скоро към инициативата ще се присъединят и още актуални лица на българския театър.

Очаквайте скоро пълната програма на "Нощта на театрите".

Билетите за вечерните представления ще са на цени от 5 до 10 лв. и ще бъдат пуснати за продажба след 15-ти август. Външните събития са със свободен достъп.

Сподели в: