Нощ на театрите в Народния театър

ВЛИЗАМЕ В НАРОДНИЯ ТЕАТЪР ПРЕЗ ВРАТИТЕ НА „СИНЯТА ПТИЦА” В НОЩТА НА ТЕАТРИТЕ

Всеки закупен билет за спектаклите на 4 и 5 ноември дава отстъпка за представления през ноември

Приказните сини врати от спектакъла „Синята птица” ще преведат зрителите в магията на Народния театър в двойната тазгодишна Нощ на театрите. На 4 и 5 ноември, когато ще се проведе петото издание на театралния маратон, първата ни сцена ще посрещне своите приятели с много изненади, четири хитови спектакъла и общо 10 часа фен обиколки в тайните на историята и сцените на театъра.

Специално за събитието сценографът Никола Тороманов-Фичо ще подреди вратите от „Синята птица” във фоайето, така че зрителите буквално да прекрачат прага на магичния свят на театъра с декор от едно от любимите си представления.

Нощта на театрите в Народния театър обаче ще започне много по-рано – още в 11:00 часа на 4 ноември, събота, когато стартира поредицата от фен обиколки в сградата. Повече от 250 души вече са се записали за 16-те групи в двата дни, за да открият сами как се случва театърът отблизо и да чуят вълнуващата история на Народния театър. Вече почти няма места в групите, в чиито гидове ще се превъплътят някои от любимите актьори от трупата на театъра – Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Теодора Духовникова, Биляна Петринска, Зафир Раджаб, Гергана Змийчарова, Владислава Николова, Сава Драгунчев и други. Звездите на първата ни сцена ще покажат на феновете тайните места и част от нещата, които се случват зад кулисите и по време на работа по спектаклите и, разбира се, ще се снимат и раздават автографи. Ще има и уъркшоп – лаборатория с с режисьора на „Майстори” Петринел Гочев и звездата от представлението Гергана Змийчарова.

Още една изненада е подготвил Народният театър за своите приятели в дългата Нощ на театрите и тя е, че всеки, който посети театъра по време на обиколките или дойде на представление на 4 и 5 ноември, ще има възможност след това да си купи билети за избрани от него спектакли през ноември на преференциална цена от 10 лв. Отстъпката няма да важи единствено за премиерните „Калигула”, „Чаровно лято с неизбежните му там неприятности” /”Чудаци”/ и „Цветът на дълбоките води”. Посетителите на фен обиколките ще получат специален талон, който ще трябва да представят на касите при закупуване на билет, а тези, които ще гледат спектаклите на 4 и 5 ноември, ще трябва да запазят и представят билетите си, ако желаят да гледат друго представление с отстъпка през ноември.

Четири са спектаклите, които приятелите на Народния театър могат да си подарят в Нощта на театрите – „Последното изкушение” и „Козата или коя е Силвия?” на 4 ноември, и „Мнимият болен” и „Контрабасът” на 5 ноември.

Режисираният от Явор Гърдев спектакъл „Козата или коя е Силвия” има и специален празник на 4 ноември, защото тогава на Камерната сцена ще се изиграе представление номер 200. Пиесата на Едуард Олби, последният от плеядата велики световни драматурзи на ХХ век, се съсредоточава по невероятен начин върху психологическия пъзел, в който „нормалните“ и различния от тях се опитват да подредят. Как е възможно да понесеш странностите на човека до теб, да изтърпиш непонятната му любов „към друго животно“, съучастваш в деформациите на съзнанието му? Скандално ли е поведението на Мартин – или е вкопчване в непоносимостта на самотата и неразбирането? Или вик срещу обезчовечаването на човека?

Преди 7 години трикратният носител на „Пулицър“ за драматургия Едуард Олби бе в София по време на последните репетиции на Явор Гърдев и екипа му от ярки актьори, „наелектризани“ от изключителността на театралното приключение.

„Козата или Коя е Силвия“ е сред последните шедьоври на Олби. Написана е през 2002 година и присъствието й на сцената на Народния театър е знаково.

Следете сайта и Фейсбук страницата на Народния театър за подробности около Нощта на театрите.

Ето и повече информация за спектаклите на Народния театър в Нощта на театрите 2017:

4 Ноември

ГОЛЯМА СЦЕНА, 19:00 часа

„ПОСЛЕДНОТО ИЗКУШЕНИЕ” ПО НИКОС КАЗАНДЗАКИС

Режисьор: Веселка Кунчева

С участието на: Александра Василева, Жорета Николова, Пламен Димов, Христо Петков, Валери Йорданов, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Цветан Алексиев, Параскева Джукелова, Ева Тепавичарова, Ева Данаилова, Илиана Коджабашева, Сава Драгунчев, Зафир Раджаб, Драгомир Драганов, Мак Маринов, Анатолий Ставрев, Христо Стефанов, Крис Атанасов, Марио Топалов, Александър Кънев, Ненчо Костов

КАМЕРНА СЦЕНА, 19:00 часа

„КОЗАТА ИЛИ КОЯ Е СИЛВИЯ?” ОТ ЕДУАРД ОЛБИ

Режисьор: Явор Гърдев

С участието на: Михаил Билалов, Бойка Велкова, Юлиан Вергов, Мартин Димитров

 

5 Ноември

ГОЛЯМА СЦЕНА, 19:00 часа

„МНИМИЯТ БОЛЕН” ОТ МОЛИЕР

Режисьор: Владлен Александров

С участието на: Георги Мамалев, Михаил Петров, Ева Тепавичарова, Албена Колева, София Бобчева, Владислава Николова, Павел Иванов, Христо Чешмеджиев, Христо Терзиев, Сава Драгунчев, Валентин Балабанов, Слав Бистрев, Николай Казаков, Жорж Паликарски

СЦЕНА НА IV ЕТАЖ, 19:30 часа

„КОНТРАБАСЪТ” ОТ ПАТРИК ЗЮСКИНД

Режисьор: Пламен Марков

С участието на: Валентин Ганев

Снимки: Стефан Ненков и архив на театъра

Сподели в: