Нощ на музеите и галериите в Пловдив

За трети път Пловдив ще отвори врати по тъмно в началото на есента, за да посрещне пловдивчани и гости в Нощта на музеите и галериите, която тази година ще се състои на 28 септември.

През миналата година “Нощта на музеите и галериите – Пловдив” започна да разширява своя формат, да присъединява приятели и нови участници и беше проведена паралелно и в Стара Загора, а тази година се присъединява и Пазарджик.

В паралелната програма през 2007 в трите града ще участват над 70 музея и галерии, а посетителите ще избират между 200 арт-събития: ексклузивни изложби, концерти, представления, филмови прожекции, демонстрации на художествени техники, уъркшопове, премиери на книги и импровизирани арт-събития. Входът навсякъде ще бъде свободен.

Символът на тазгодишното издание на Нощта на музеите и галериите е съзвездието – собствен маршрут, който всеки сам може да начертае върху нощната арт-карта на своя град. В програмата в Пловдив е включен раздел за деца “Малката Нощ”, фотографски конкурс за любители и гости, събития и инсталации на открито, които ще направят пътуването ви от една до друга точка на града още по-интересно, и заключително парти в ранните часове на следващия ден.

Замислена и организирана за първи път в Берлин през 1997 г., “Нощта на галериите и музеите” се провежда по различно време на годината в над 120 града на Стария континент. В основата си идеята й е да стимулира и окуражи културните институции да се покажат пред публиката в нова светлина и да й дадат възможност за близък и нетрадиционен контакт с културата.

За организаторите от Пловдив “Нощта на музеите и галериите” е мисия и инструмент, с който да събудят интереса към изкуството у младите българи и да привлекат вниманието на чуждестранните посетители към България и българското изкуство.

Участват всички частни, общински и държавни галерии и музеи в Пловдив, Стара Загора и Пазарджик.

Организатори на събитието са Фондация “Отворени изкуства” и “Организационен комитет Нощ на музеите и галериите – Пловдив”. Генерален спонсор е М-тел.

Очаквайте подробности.

Цялата програма след 15 септември на www.gallery-night.info

Сподели в: