Нощ на литературата за първи път във Велико Търново

"Нощ на литературата" ще се проведе за първи път във Велико Търново на 15 май. Проявата е по повод Националната библиотечна седмица "Развити библиотеки за развито общество", която тече от 13 до 17 май. Заедно със старата столица в международната инициатива се включват редица големи европейски градове като Прага, Амстердам, Братислава, Брюксел, Букурещ, Вилнюс, Дъблин, Лисабон, Лондон, Мюнхен, Париж и други. "Нощ на литературата" се организира от Чешкия център в София, съвместно с Община В. Търново и Народната библиотека "П. Р. Славейков".

Днес ще се състоят литературни четения на чешки автори и техни произведения на четири места в града. От 9,30 до 11,00 ч. ученици от Хуманитарна гимназия ще четат откъси от съвременни чешки писатели в Народна библиотека "П. Р. Славейков". Ще бъде разиграна и томбола с книги за присъстващите. От 17,00 до 19,00 ч., също в централната библиотека, избрани творби ще рецитира актьорът поет Гено Мочуков. В 16,00 ч. започват четенията във филиала "Славейков" в кв. "Бузлуджа", където откъси от любими книги ще чете Николай Колев. В снекбар на ул. "Ив. Вазов" от 17,30 до 21,00 ч. творби на популярни автори ще чете Антони Цонев.

Международният хепънинг се провежда за втора година у нас и се радва на изключителен интерес. "Нощта на литературата" е форма на диалог между изкуството и околната среда, една среща на култури, автори, преводачи, издатели и любители на литературата. Посетителите ще имат възможност да се докоснат до творби на автори от Австрия, Великобритания, Македония, Полша, Русия, Унгария, Франция, Хърватия и Чехия. Освен културните центрове на тези страни, участват и Гьоте институт, Представителството на ЕК и др.

dariknews.bg

Сподели в: