Нощ на ансамблите в НДК

Най-големите – на една сцена за откриване на “Салон на Изкуствата в НДК”

Трите най-големи български фолклорни състава – емблеми в музикалното и танцовото ни изкуство – ансамбъл “Филип Кутев”, “Тракия” и “Пирин” ще стъпят на една сцена в една единствена нощ – 11 май, за да премерят сили в "Нощ на ансамблите" в зала 1 на НДК. Събитието по откриване на тазгодишното издание на "Салон на Изкуствата" се организира от АРТИШОК и НДК, и е единствено по рода си събирайки най-добрите на едно място, под съпровод и в ритъма на истинска българска, фолклорна музика.

Билети за "Нощ на ансамблите" се пускат в продажба на цена от 8 до 20 лв. Могат да бъдат закупени ексклузивно в интернет на www.ticketportal.bg, както и в Билетен център в НДК, магазините на Office1 Superstore, Booktrading, книжен център Гринуич.

В "Нощ на ансамблите" всеки от трите ансамбъла ще представи своя програма, а на финала публиката ще се наслади на трите състава заедно в едно общо хоро – надиграване. На сцената ще стъпят повече от 150 души – танцьори, певци и музиканти. Участниците ще сменят най-различни костюми от всички фолклорни области на България. Това е първото събиране на трите ансамбъла в един спектакъл за “последните сто години”, сподели с усмивка проф.Елена Кутева – директор на ансамбъл “Филип Кутев”.

Събитието е в навечерието на 60 годишния юбилей на ансамбъл “Пирин” и 40 годишния на ансамбъл “Тракия”.

Ансамбъл “Филип Кутев”
Националният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев” е създаден през 1951 г. от знаменития български композитор Филип Кутев, чието име носи днес. Мисията на Ансамбъла е да съхрани, възроди и преведе във времето огромното многообразие на традиционния български фолклор, представяйки го чрез автентични, обработени или съчинени на базата на фолклора – песни, танци, инструментални пиеси, обреди и обичаи. С аранжиментите и авторските песни на Филип Кутев и танците на Маргарита Дикова, се създава цяла една школа, залегнала в изкуството на фолклорните ансамбли не само в България, но и по света. От създаването си до днес ансамбъл “Филип Кутев” е изнесъл повече от 7000 концерта из цяла България, а също в Европа, Азия, Африка и Америка.

Ансамбъл “Тракия”
Фолклорен ансамбъл "Тракия" – гр.Пловдив е създаден през 1974г. от именития проф. Кирил Дженев. Спектаклите на ансамбъл "Тракия" представят по неповторим начин огромното фолклорно богатство на България от всички етнографски области, с което покоряват сърцата на публиката вече 40 години в над 50 страни по света. Съществен принос за този неувяхващ заряд и младежко излъчване на ансамбъла винаги са имали и изпълнителите, които са настоящи студенти или вече завършили специалисти от Академията за музикално и танцово изкуство в града.

Ансамбъл “Пирин”
Ансамбъл “Пирин” е един от най-известните български фолклорни ансамбли, посланици на българското народно изкуство по света. Създаден през 1954 г, точно 60 години от своето съществуване ансамбъл ”Пирин” е изнесъл над 7000 концерта пред повече от 6 милиона зрители и слушатели у нас и в над 60 страни в целия свят. В своята творческа биография и репертоар ансамбъл ”Пирин” има над 400 заглавия от песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки. Множество записи на ансамбъла се пазят в златните фондове на БНР, БНТ, Радио Благоевград и други.

Kafene.bg е медиен партньор на събитието.

 
 

 

 

Сподели в: