Нощта на музеите в Регионален исторически музей – Бургас

Регионален исторически музей – Бургас Ви Кани на НОЩТА НА МУЗЕИТЕ, която тази година ще се проведе на 18.05.2012г. Откриването е от 18:30ч. в Археологическия музей на бул. „Алеко Богориди“ 21 с изложбата “МАГИЯТА НА КЕРАМИКАТА ВЪВ ФОРМИ И ЦВЕТОВЕ”.

ПРОГРАМА
НОЩ НА МУЗЕИТЕ В БУРГАС
18 МАЙ 2013 г. 18:30 – 00:00 часа ВХОД СВОБОДЕН

В ЧЕТИРИТЕ МУЗЕЯ ПРИ РИМ-БУРГАС ЩЕ МОЖЕ ДА ВИДИТЕ:

Археогогически музей (бул. Алеко Богориди 21)
18:30ч. Откриване на НОЩТА НА МУЗЕИТЕ В БУРГАС с изложбата
МАГИЯТА НА КЕРАМИКАТА ВЪВ ФОРМИ И ЦВЕТОВЕ

Етнографски музей (ул. Славянска 69)
ВЕЧЕРИНКА В БРАКАЛОВАТА КЪЩА – ПОСВЕТЕНА НА БУРГАСКИТЕ ДАМИ ОТ НАЧАЛОТО НА МИНАЛИЯ ВЕК
Ще звучат любими стари градски песни
Посетителите ще имат възможност да се фотографират в атмосферата от края на ХІХ и нач. на ХХ век
Желателно е да се явите в подходящи ретро тоалети или поне с шапки, шалове или други аксесоари, напомнящи за отминали времена
Изненада
ИЗЛОЖБА „ЛАЗАРСКИ КИТКИ”
Представя най-оригиналните творби от Общинския конкурс „Лазарска китка”, проведен през Април 2013г.

Природонаучен музей (ул. Фотинов 30)
ПОСТОЯННАТА ЕКСПОЗИЦИЯ – над 2000 експоната, над 400 фотографии, рисунки и карти. Трите етажа на експозицията са озвучени с природни звуци.
ГОСТУВАЩАТА ИЗЛОЖБА НА РИМ РУСЕ „СЕНКИ В СКАЛИТЕ – МИНЕРАЛИ И БИОРАЗНООБРАЗИЕ“.
В изложбата са засегнати единадесет различни теми, от произхода на планетата Земя до индустрията и екологията. Акцентът е върху минералното богатсво и видовете скали, свързани с живота на всички живи същества по много и различни начини – произход на скалите, местообитанията на растенията и животните, употребата на суровините във всекидневието и в различните индустрии. В изложбата са показани 85 експоната – скални образци, минерали и фосили, както и изходни суровини от каолинодобива.
ЩЕ БЪДАТ ИЗЛОЖЕНИ ФОСИЛИ НА МЕКОТЕЛИ ОТПРЕДИ 35-36 МИЛИОНА ГОДИНИ (НЕОЗОЙСКА ЕРА, НЕОГЕНСКИ ПЕРИОД, ЕОЦЕНСКА ЕПОХА).
Видът им ще бъде определен по-късно от специалисти в БАН. Находката е намерена в края на март 2013 г. при изкопни работи за новата канализация в Бургаския квартал Горно Езерово.

Исторически музей (ул. Лермонтов 31)
„ТЕ ЗАЩИТАВАХА ЧЕСТТА НА БЪЛГАРИЯ” – по повод 100 години от обявяване на Балканската война 1912 – 1913 г.; ще бъде представена в електронен формат военноисторическа карта, проследяваща пътя на 24 пехотен Черноморски полк по време на Балканските войни.
ИЗЛОЖБАТА „100 ГОДИНИ МУЗЕЙНО ДЕЛО В БУРГАС” – илюстрира историята и развитието на Бургаския музей от създаване на Археологическо дружество „Дебелт” през 1912 г. до днес
С неизменен интерес от страна на посетителите се отличават постоянните колекции на музея – „Българско възрожденско християнско изкуство” и „Спасени съкровища на европейското изящно изкуство – 18 – нач. на 20 в.”

Сподели в: