"Нощен влак за Лисабон" – кинолектория във Варна с вход свободен

На 17 май, от 10.00 ч. в Регионална библиотека "Пенчо Славейков" – Варна, отдел "Изкуство" ще се състои традиционната кинолектория. Посетителите ще могат да гледат филма "Нощен влак за Лисабон" от Кинопанорама 2013. Режисьор е датчанинът Биле Аугуст. Входът е свободен.

Инициативата е съвместна проява на домакините и сдружение за международен културен мениджмънт „Морско синьо“. Модератор на срещите и селектор на програмата е театралният критик и режисьор Елица Матеева.

Повече за филма:
Night Train to Lisbon
Швейцария-Германия, 2013, 111 мин.
По романа на Паскал Мерсие; С: Джеръми Айрънс, Мелани Лоран, Джак Хюстън, Мартина Гедек, Том Кортни, Аугуст Дил, Бруно Ганц, Лена Улин, Кристофър Лий, Шарлот Рамплинг, Бургхарт Клауснер
Берлинале – Извън конкурсна програма

Реймунд Грегориус (Джеръми Айрънс) е преподавател по древни езици в училище в Берн. Той наближава своята 60 годишнина, животът му е монотонен, улегнал дори малко скучен (но само според общоприетото мнение). Грегориус е истински ценител на думите, на езика и на книгите и затова е и много добър в професията си. В процеса на повествованието има доста предпрадки към минали събития, които ненатрапчиво ни разкриват живота му досега.

Случайна среща с жена, която произнася една единствена дума на португалски отключват скрити и за самия него копнежи. Това не е любовна среща; дори не научаваме името на жената. Мислейки за тази жена той попада на една книга на потругалски и изведнъж решава да замине за Лисабон и да се срещне с автора ѝ Амедеу де Прадо (Джак Хюстън). Докато трае пътуването Грегориус започва постепенно да я превежд . Неговото търсене ще го отведе в различни краища на Лисабон, в стари и пълни с история и книги къщи, ще срещне различни хора, за да разкрие малко по малко кой е бил човекът, написал книгата, която променя всичко.Неспирните му обиколки из Лисабон разкриват противоречив портрет на умен, смел и при все това конфликтен човек, изживял творческия си апогей при режима на Салазар. Докато подрежда пъзела на живота на поета, Грегориус преоткрива и самия себе си. Датският режисьор Биле Аугуст има афенитет към подобна сложна фабула, защото именно неговата екранизация „Къщата на духовете” от 1993г. по романа на Изабел Алиенде е носител на 11 международни филмови награди.
„Нощен влак за Лисабон" е екранизация върху  третия роман на родения в Берн професор по философия Паскал Мерсие. Романът „Нощен влак за Лисабон” се задържа с месеци в топ 20 на най-продаваните книги в Германия и е посрещнат изключително добре от критиката – нещо не чак толкова често срещано.

Гунтер Никел пише в „Ди Велт": Тук четенето се превръща в преживяване. Този роман е написан от един талантлив писател и брилянтен философ. Книгата се чете на един дъх и човек не може да я остави.

Едно фантастично пътуване с влак навътре, което може да се схване като метафора за пътуването на живота. Ото А. Бъомер в „Ди Цайт".

"От поезията човек не се превъзнася. Чете я. Чеше я с езика. Живее е нея. Чувства как го вълнува, как го променя. Как прави така, че собственият живот да добие форма, окраска, мелодия.” Паскал Мерсие.

Сподели в: