"Носталгия по цялото" е изложба на Андрей Даниел

"Носталгия по цялото" е постконцептуална изложба от ръчно направени картини на Андрей Даниел, която той отрива на 25 октомври в галерия – книжарницата на София Прес. Експозицията ще бъде изложена до 12 ноември.

„ Има време за разхвърляне на камъни, има време и за събиране на камъни”… Доста разхвърляхме напоследък. Разпаднахме един остарял свят, но не успяваме да съберем, да създадем един нов – все нещо липсва, не достига. Какво ли е то? Едни говорят, че парите не стигат, други – че милост нямаме, трети усещат празнота в душите си, аз пък имам носталгия по цялото. По онова състояние, което наричаме „мир със себе си”.
 Все от някъде трябва да започнем – може би малко дистанция, която да ни даде спокойствие и тишина, за да помислим малко – какво наистина искаме. Всъщност, опитал съм се, да ви дам малко дистанция, пък нататък, опитайте вие.
С уважение и съчувствие: Авторът

Повече за автора:
Андрей Даниел е роден на 28 март 1952г. в Русе. Завършил е Художествената Академия в София, специалност “живопис”, при проф. Добри Добрев. От 1977г. редовно участва в национални и международни художествени форуми. Реализирал е повече от 25 самостоятелни изложби в страната и по света. Член е на СБХ. Професор по живопис в Художествената Академия в София.

От 1998 активно участва в европейските програми “Еразмус” и “Сократес”.

През 1994 и 1995 води магистърски клас по живопис в Сеул, Корея, към “Сеул Арт Център”. 1995 е поканен от Фондация “Про Арте Булгарика” за едномесечен престой и работа в Швейцария. През 1997 печели стипендия за пребиваване и работа в Париж.

Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, художествени галерии в страната, държавни и частни колекции в чужбина – Швейцария, Холандия, Италия, Финландия, Израел, Испания, Франция, Англия, САЩ, Германия, Канада, Южна Корея; Национална Художествена Галерия – Братислава, Художествена Галерия – Шчечин, колекция “Д-р Петер Лудвиг” – Аахен и др.

Автор е и на четири стенописа във Варна. Реализирал е няколко сценографски проекта в различни театри в София.

През 1996  е куратор на изложба “Български еврейски художници” под егидата на Еврейския музей във Виена, Австрия.
Има реализирани участия в общи изложби, представящи българското изкуство в Рим, Лисабон, Стокхолм, Москва, Люцерн, Шафхаузен, Виена, Батрайхенхал и др.

Автор е на над 20 статии в специализирани издания за изкуство и в периодичния печат.

Награди:
Диплом от Международен младежки конкурс по живопис – София 1979г.
Диплом от Международен конкурс по живопис – Кошице –1983г.
Първа награда на ОХИ “Портрет” – Пазарджик – 1988г., Почетен гражданин на гр. Пазарджик
Кристална звезда на галерия “Макта” – 1997г.

Вижте още:
Петър Маринов обединява в изложба Япония и Перу

Сподели в: