Носителят на Златна палма – "Бялата лента" с премиера в НДК

Филмът, носител на "Златна палма" от Кан през 2009-а година – "Бялата лента", ще бъде представен тази вечер и у нас, в зала 1 на НДК. Премиерата на филма ще се състои от 20.30 часа. Немският филм бе номиниран за най-добър чуждоезичен филм на наградите "Оскар" тази година.

НДК Зала 1

В 18.00 часа вижте „Последният танцьор на Мао”. Филмът на Брус Бересфорд разказва за малко селско училище, в което идват представители на Балетната академия на мадам Мао от Пекин, в търсене на самороден талант, който да шлифоват и поставят в първите редици на Културната революция. Те се спират на 11-годишния Ли и го подлагат на необичаен нов живот, изпълнен със строги тренировки в залата и с идеологическите доктрини извън нея.

От 20.30 часа е началото на носителя на Златната палма в Кан „Бялата лента” на Михаел Ханеке. Сюжетът отвежда зрителите в малко протестантско селце в Северна Германия, където се случва поредица от зловещи престъпления. Хората са шокирани и започват да търсят виновници и причини. Прокрадва се намек, че в ужасяващите деяния са замесени деца, жертви на родителски заплахи и жестоко отношение към тях.

Кино Люмиер

В 14.00 часа започва българският филм „Прогноза” на Зорница София. Сюжетът на тази балканска любовна история разказва за група приятели от България, Македония и Сърбия, които решават да карат уиндсърфинг на турски остров. Но когато стигат там, ги заварва безветрие и в очакване на вълните приключенията и емоциите се разгорещяват.

От 16.00 часа отидете да гледате „Прахът на времето” на гръцкия режисьор Тео Ангелопулос. Разпростиращо се в повече от половин век на три континента, продължението на монументалния филм „Разплаканата ливада” е забележителна любовна история и сага за бежанците – хора постоянно на път и в търсене на дом, който откриват единствено в самото пътешествие.

От 18.30 заповядайте на премиерата на българския документален филм „Децата на дружбата” на Светослав Драганов. Ха и Ахмад са “деца на дружбата” – родени в борещи се за независимост и социализъм страни, отгледани и възпитани в социалистическа България. С рухването на социализма тези “деца” са принудени да пораснат и да решат дали да се завърнат в старата си родина, или да се превърнат във вечни емигранти.

В 21.00 часа е филмът на Алехандро Аменабар „Агора”, който смело разглежда един от централните моменти в историята на Западния свят. През 4–и век от н.е. по улиците буйстват жестоки привърженици на различни религии, които достигат до портите на известната Александрийска библиотека. Затворени между стените ù, талантливата астрономка Хипатия и нейните ученици се опитват да спасят мъдростта на Древния свят.

Дом на киното

В 11.00 часа започва „Последното лято на детството” на режисьорката Хулия Соломоноф. Тази много лична история ни връща 40 години назад в далечна Аржентина. На фона на смутния период на военната диктатура едно младо момиче попада в малка ферма в провинцията, и там открива първата си любов.

В началото на прожекцията можете да видите късометражния „Фугата” на Цветелин Йолов.

В 13.30 гледайте „Самият Троцки” на канадския режисьор Джейкъб Тиърни. Това е необичайна романтична комедия, разказваща историята на един 17-годишен младеж, който вярва, че е преродения идеолог на Съветската революция Лев Троцки.

Преди него можете да видите късометражния филм „Малкият принц” на Филип Андреев.

От 16.00 часа започва балканската копродукция „Магаре”. Режисьорът Антонио Нуич ни разказва за 40 годишен мъж, чиито семейни взаимоотношения не са цветущи. Но в рамките на две августовски седмици с помощта на едно магаре той опитва да разреши дълготрайните конфликти.

Преди този филм можете да видите късометражния „Топъл ноември” на Валентин Гошев.

От 18.30 часа вижте „Пътуващо кино” на Титус Мунтеан. Историята ни връща към 60-те години на миналия век в изолирано планинско селище в Трансилвания, където стар камион е превърнат в кино-каравана, прожектираща руски пропагандни филми.

Филмът е предшестван от късометражния „Храс!” на Благой Костов.

От 21.00 часа е прожекцията на руския филм „Една война”. Той е създаден по действителни събития и разказва за 5 жени, заточени на остров заедно с децата си. Прегрешението им е, че са родили деца на окупаторите. Когато войната приключва, на острова пристига майор Максим Прохоров от НКВД, натоварен с мисията да изпрати жените в трудови лагери, а децата – в домове за сираци

Гости на прожекцията е режисьорката Вера Глаголева и продуцентката Наталия Иванова.

Преди ”Една война” гледайте късометражния филм на Тома Вашаров „По обед”.

Кино „Одеон”

В „Одеон” първата прожекция за деня е на филма „Ливан” от 18.00 часа. който е носител на Златен лъв от Венеция 2009 г. Режисьорът Самуел Маоз разкрива ужасите на войната през очите на четирима 20-годишни парашутисти, които се оказват приклещени насред вражеска територия. Там, между стените на един танк, осъзнават, че не са емоционално и психически подготвени за това, което се случва.

Продуцентът Илан Жирар ще бъде гост на прожекцията.

От 20.00 часа е филмът „Другият бряг” на режисьора Георгий Овашвили, който ще бъде гост на прожекцията. Историята разказва за майка и син, които бягайки от етническото прочистване в грузинския район на Абхазия, стигат до Ереван. След конфликт с майка си, момчето Тедо започва своето самотно пътуване обратно в търсене на баща си.

В 22.00 часа гледайте „Каталин Варга”. Дебютният филм на Питър Стрикланд е част от Балканския конкурс. Сюжетът разказва за жена, която пътува със сина си през красивите Карпати, за да накаже мъжете, които са я оскърбили преди години.

Продуцентът Тудор Джурджу ще бъде гост на прожекцията.

Преди „Каталин Варга” може да видите късометражния филм „Летен дъжд”.

Euro Cinema

От 12.00 часа можете да гледате „Градът на жените баданте”. След успеха на „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, режисьорът Стефан Командарев ни представя новата си творба. Заедно със сценаристката Диана Иванова, те ни разказват емоционалната и разтърсваща история на семействата от град Вършец, избрали нелеката съдба да са разделени в името на материалното оцеляване.

В 14.45 е началото на прожекцията на „Светото семейство (Нина и Мариян)” на режисьора Красимир Крумов. Той разказва една не съвсем обикновена човешка история. Когато училищните власти не разрешават на 12-годишната Нина да живее сама, тя се сближава със своя връстник Мариян и двамата заживяват като семейство. След неизбежния скандал, Нина доброволно отива в Дом за сираци, за да продължи учението си, а Мариян я следва.

В 16.30 е началото на документалния филм „Класификация на спомени”. Най-новата творба на Костадин Бонев разказва историята на психиатъра д-р Любомир Канов, който повече от 15 години работи в Ню Йорк.

От 21.15 е филмът на Гиерги Джувани „Изток, Запад, Изток”, посветен на историята на албанския национален отбор по колоездене. Спортистите се включват в Тур дьо Франс, но стигат само до Триест, когато започва революцията и те трябва да се върнат обратно в родината си, докато тя все още съществува

Френски институт

В 17.00 часа гледайте „Жената с петте слона”. Документалният филм на Вадим Жендрейко ни среща със 85 годишната Светлана Гайер, която е смятана за най-добрата преводачка на руската литература на немски език. Тя току-що е завършила превода на петте най-велики романа на Достоевски, познати още като „петте слона”. Заедно с режисьора тя за първи път се връща към родната Украйна.

Следва документалният „Пианомания” от 19.00 часа на режисьорите Роберт Цибис и Лилиан Франк. Той проследява как акордьорът на пиана Стефан Кнупфер и известните му клиенти-виртуози се стремят към идеалната настройка за постигането на перфектен звук.

От 21.00 часа започва „Проклети понеделници и ягодов пай”. В документалния си филм Коко Шрайбер ни среща с 32-годишен борсов брокер, който печели милиони долари годишно, номад от пустинята, който нищо не прави по цял ден, последния все още жив шпионин от Втората световна война, художник, който рисува „времето” в продължение на 42 години, и Бренда Спенсър – първата ученичка в историята, която застрелва 16 души, защото не обича понеделниците.

Чешки център

В 18.00 часа започва поредният от документалните филми на Ян Шикъл „Ще се срещнем в Денвър”. Тук той разглежда съдбата на две поколения от семейство Чванчара в периода 1920–1970 година. Тя представлява своеобразна стилизирана картина на съдбата на Чехословакия през 20-и век.

От 19.15 часа е следващият филм на чешкия режисьор – „Целувам те и те обичам”. В него виждаме Мария и Йозеф, които се запознали в гимназията в град Табор през 40-те години на миналия век и чиято любов се родила в първите филмови кадри, които двамата са заснели.

Ян Шикъл лично ще представи творбите си пред фестивалната публика.

Сподели в: