Носителката на Грами Сезария Евора идва в България

“Душата на Cape Verde” се излива с песен в зала 1 на НДК!

Носителката на Grammy – Cesaria Evora (Сезария Евора) пристига за концерт в България на 2-ри октомври 2009г по покана на Жокер медиа. Изпълнителката на стила morna ще зарадва българските си почитатели в зала 1 на НДК,  четири години след първото си гостуване у нас. Уникалният тембър на носителката на Grammy за най-добър етно албум от 2003г – не може да бъде сбъркан, а пеенето “на босо” на сцената е нейна запазена марка. Малко известен и интересен е факта, че песента Ausencia от оригиналния саундтрак към филма на Емир Костурица Underground е изпълненa именно от Cesaria Evora.

Билетите за концерта на 2-ри октомври в зала 1 на НДК се пускат в продажба от днес (08.06.09г) на касите на Билетния център в НДК, в мрежата на Ticketstream.bg и Eventim.bg. Те ще ще са с цена от 30 до 100 лв.

“Кралицата на морна”, както наричат Cesaria Evora е сред най-ярките изпълнители на етно музика в света. Стилът, в който пее – morna е типичен за мястото, където е родена и израства – африканският остров Cape Verde /Mindelo. Музиката й изпълнена с тъга, носталгия и надежда, носи душата на родното й място. Mагнетичния глас на Cesaria – приятно меланхоличен и леко дрезгав докосва фатално всеки, който го чуе. Започнала да пее още на 7 в хора на сиропиталището, на 16 вече обикаля баровете на Mindelo с чудните си песни. Не след дълго става известна на всички, като “Кралицата на морна” . Известността й обаче не минава границите на острова, а бедността и тежкия живот я следват неотлъчно. Чак в средата на 80-те с помощтта на свой приятел тя изнася няколко концерта в Португалия, където публиката я приема изключително добре. Следват пътуване до Париж, поредица концерти, първи записи и много труд. Първият й албум е записан през 1988г и носи заглавието La Diva aux pieds nus (Босата Примадона), а това се слува когато тя е на 47 години. През 1995 е първото турне на Cesariа Evora в САЩ, а по време на гастрола й в Ню Йорк, дори Мадона е там, за да я чуе. Някъде по същото време, известният композитор и музикант Горан Брегович кани лично Сезария да изпълни една от най-хубавите песни към филма Underground на Костурица – Ausencia.

През годините албумите на Сезария Евора са номинирани и награждавани многократно, а във Франция  са белязани с най-високите отличия и златен статус. Черникожата изпълниктелка има пет номинации за Grammy и една статуетка за Най-добър етно албум от 2003г. През 2006 записа десетия си албум Rogamar, който е и последен до момента.  За себе си тя казва, “че е щастлива и, че трудностите и страданията й са я научили да се радва на живота, който живее”.

Сподели в: