Нора Ампова показва менопаузата като тема на женския портрет

Галерия – книжарница София Прес кани на 9 юли от 18 часа всички любители на нестандартното изкуство на откриването на изложбата СПЕКТРОФРЕНИЯ. Пет млади художнички пресъздават „в цялата им френетичност” различните пластични и тематични гледни точки. И единствената обща рамка, която търсят и намират е „спектърът – като състояние на ума”. Изложбата ще продължи до 31 юли.

Нора Ампова, Калина Мавродиева, Миглена Йончева-Николова, Мария Стамати и Ангелика Радева показват чрез живописта пет различни истории. Особен интерес буди името на Нора Ампова. Това е деветата изложба на талантливата художничка, която е отговорна и за щраусите от клипа на Графа към песента „Дим да ме няма“. Нейните платна показват нестандартни образи, отличаващи се ярко със своята собствена „живост“ и с трайно въздействие върху рецепиента.

МЕНОПАУЗА е темата на картините на Нора за тази изложба. Наблюдателят ще открие многопластови състояния на разнообразни женски образи. Някои от тях притежават черно чувство за хумор и успяват да преобразят външността си в животинска. Други остават в капана на женската истерия, а трети разказват за дълголетното съзерцание на живота.

Нора е завършила художественото училище “Акад. Илия Петров” в София. В момента е в 1-ви магистърски курс по живопис на 51-во ателие на НХА. Учила е един семестър в Англия, в University of Hertfordshire, Hatfield. Печелила е награда за най-добра дебютна изложба за 2008 г.

Заповядайте във вторник, 9 юли от 18 часа в галерия-книжарница София Прес на “Славянска” 29.

Сподели в: