Номинираният за Оскар 2016 "Прегръдката на змията" – тази седмица в Дома на киното

Акцентът в програмата на Дома на киното тази седмица е фимът "Прегръдката на змията". Вижте и цялата седмична програма: 20-26 май 2016 на Дома на киното ТУК.

"Прегръдката на змията" (El Abrazo de Serpiente) e копродукция на Колумбия, Венецуела и Аржентина (2015 г). Лентата ни връща през 1909 г., когато немският изследовател Тиодор Кох-Грюнберг пристига с кану на брега на реката, където чака младият шаман Карамакате, вероятно последният представител на избито племе. Тиодор търси изключително рядко цвете, за което смята, че може да го излекува от фаталната му болест.

Обиден от белите, Карамакате се съгласява да му помогне чак след като Тиодор обещава да го заведе до оцелели членове от племето му. Пътешествието им ги води през реки и джунгли, унищожени от намесите на европейците, и свършва при един садистичен испански свещеник, покровителстващ сирачета. Междувременно в паралелна история, случваща се в същия регион през 1940 г., американският изследовател Ричард Ивънс Шулт провежда свое издирване на рядкото цвете в компанията на порасналия Карамакате на място, съсипано от добива на каучук.

Напомняйки филмите "Dead Man" на Джим Джармуш и "Агире, гняв Божий" на Вернер Херцог, "Змийска прегръдка" завладява със съспенс, показвайки диалога между представители на два свята, които са в унищожителен конфликт. Разкошно заснета в сребристо черно-бяло, тази елегична приключенска история изследва един изчезващ начин на живот и света на природата, който пренебрегваме (и унищожаваме).

Създаден през 2015, филмът привлича вниманието на чуждестранната селекция и е номиниран за Оскар 2016 за най-добър чуждоезичен филм. Макар, че се печели тази награда, лентата може да се похвали с редица други отличия: Кан ’15 – Наградата C.I.C.A.E. в „Петнайсетдневката на режисьорите”; Сънданс ’16 – Награда „Алфред П. Слоан” за игрален филм; Ереван ’15 – „Златна праскова”; Хемптънс ’15 – „Почетен диплом” в категорията „Най-добър филм”; Мар дел Плата ’15 – Най-добър филм; Одеса ’15 – Специалната награда на Международното жури.

Още за филма:
Продължителност 122 мин
Режисьор: Сиро Гера
В ролите: Жан Бижвое, Брион Дейвис, Антонио Боливар, Яуенку Мигуе и др.

Повече за режисьора: Сиро Гера

Роден в е Рио де Оро, Колумбия. Учи кино и телевизия в Националния университет на Колумбия. "Прегръдката на змията" е неговият трети филм след "Сянката на пешеходеца" и "Пътешествията на вятъра", които са селектирани на много международни фестивали, включително в Кан, Торонто, Сан Себастиан, Ротердам, Локарно и т.н. И трите му филма са избрани за колумбийското предложение за „Оскар” за чуждоезичен филм.

Филмография

2004 Сянката на пешеходеца (La Sombra del Caminante)
2009 Пътешествията на вятъра (Los Viajes del viento)
2015 Прегръдката на змията (El abrazo de la serpiente)

Сподели в: