НОМИНИРАНИТЕ ЗА „ИКАР” ТЕОДОРА ДУХОВНИКОВА И ИВАН ЮРУКОВ НА КОРИЦАТА НА СПИСАНИЕ „НАРОДЕН ТЕАТЪР”

Всички досегашни броеве могат да се прочетат онлайн на сайта на театъра от петък

Номинираните за престижните награди „ИКАР” Теодора Духовникова и Иван Юруков са на корицата на новия брой на списание „НТ” – едноименното издание на Народния театър „Иван Вазов”. Звездите от хитовия спектакъл на Бина Харалампиева „Лисичета”, които играят съпрузите Регина и Хорас в драмата от Лилиан Хелман, са заснети от фотографа Павел Червенков специално за деветия брой на списанието, чиито главен редактор е драматургът Мирела Иванова.

Изключително интересни са темите в новия брой, който подарява на читателите истински и неочакван поглед зад случващото се на първата ни сцена. Освен голямото и изключително интересно интервю с Теодора Духовникова, акцентът е насочен и към трите премиерни спектакъла – „Танцът Делхи” на Галин Стоев, „Лисичета” на Бина Харалампиева и „Виновният” на Юрий Дачев.

Специално внимание в новия брой на списанието е отделено на юбилеите – 200 пъти на сцена „Козата или коя е Силвия?” – спектакълът-шедьовър на Явор Гърдев по текста на Едуард Олби, 100 пъти на сцена „Две” – с участието на Мария Каварджикова и Бойка Велкова.

Един от „гвоздеите” на броя е големият материал, посветен на 75-годишния юбилей на големия български актьор Стефан Данаилов. Изданието почита празника на Ламбо, комуто вестниците посвещават първите си страници, а зрителите – нестихващите си аплодисменти, с всеотдайните думи на неговите ученици, вече известни актьори от сцената на Народния театър – Ана Пападопулу, Параскева Джукелова, Стефания Колева, София Бобчева, Цветомира Даскалова, Сава Драгунчев, Валери Йорданов, Зафир Раджаб, Дарин Ангелов, Иван Юруков и Деян Ангелов. Стефан Цанев и Елин Рахнев предлагат един малко по-различен поглед към актьора Валентин Танев, който през октомври отпразнува 60-годишния си юбилей. Още една легенда на Народния театър –Марин Янев, споделя най-съкровените си мисли в навечерието на своята 75-та годишнина с думите: „Любовта към театъра е неизлечимо заболяване”.

И още в броя: актрисата Жорета Николова в ролята на… кастинг режисьор, отзвук от двойната Нощ на театрите в текст и снимки, 140 години от рождението на Пейо Яворов, и в очакване на премиерните спектакли – „NeoДачници”, „Спускане от връх Морган”, „Три високи жени” и „Колко е важно да бъдеш сериозен (без извинение)”.

Луксозното двумесечно издание може да се купи от днес на касите на театъра и на специални места преди представленията на трите сцени на театъра на цена 5 лв.. От петък пък всички броеве от миналата година досега ще могат да се четат и онлайн на сайта на Народния театър.

В редакционния екип на списание „НТ” освен главния редактор – поетесата и драматуг Мирела Иванова, са и драматурзите д-р Светлана Панчева и Розалия Радичкова, актьорът Руси Чанев и пиарът на театъра Катя Попчева. Оформлението е дело на Иво Рафаилов.

Сподели в: