"Номад на четири континента" от Илия Троянов има премиера на 9 март

За книгата:
Чрез романа на Илия Троянов "Събирачът на светове" сър Ричард Бъртън, една от най-ярките фигури на 19-ти век, става известен на съвременния читател. Заради своите проучвания Илия Троянов е пътувал в продължение на седем години по следите на Ричард Бъртън из Индия, Арабия, Африка и Северна Америка. Отчасти тези проучвания са били толкова приключенски, колкото и самият живот на Ричард Бъртън.

В "Номад на четири континента" Илия Троянов представя неконвенционалния начин на живот на Бъртън въз основа на откъси от неговото творчество, които свързва с преживяванията от собствените си пътувания. Така възниква не само пластичен образ на ексцентричния човек, живял през 19-ти век, но и исторически мост между някога и сега, който ни превежда през промените от последните сто и петдесет години.

Сър Ричард Франсис Бъртън (1821–1890) е обходил почти целия свят. Той е бил шпионин в Индия, занимавал се е с мормоните в Юта, търсил е изворите на Нил и е първият европеец, който е проникнал във вътрешността на Източна Африка. Предприел е поклонническо пътуване до Мека и е влязъл в забранения град Харар. Изучил е почти 30 езика и е написал около 60 книги.

За автора:
Илия Троянов, роден през 1965 г. в София, е получил през 1971 г. политическо убежище в Найроби, Бомбай, Южна Африка, Германия и на други места. С романа "Събирачът на светове" той постига блестящ литературен бестселър, който между другото бе отличен и с наградата на Лайпцигския панаир на книгата през 2006 г.

Премиерата на книгата ще бъде на 9 март 2009 г. от 18:30 ч. в книжарница Хеликон с водещ Йордан Евтимов

Корична цена: 20 лв.
Издава: ИК Сиела
Премиера: 9 март 2009 г.

* * *

Вижте още:
Две книги на Илия Троянов от издателство Сиела
По пътя на Ганг с Илия Троянов

Сподели в: