Нов, 11-ти семестър на София Филм Фест за учащи – пролет 2013

Всяка понеделник вечер Домът на киното е пълен с млади хора – „София Филм Фест за учащи” създаде своя аудитория и с всяка следваща програма екипът на Арт Фест се стреми да поддържа будно любопитството на публиката.

„София Филм Фест за учащи” е програма на Дома на киното, чиято цел е представяне на европейски, български и алтернативни на Холивуд филми пред младежка аудитория. Входът е безплатен за ученици и студенти. Програмата се организира от Арт Фест с подкрепата на Националния филмов център. Инициативата стартира през есента на 2009 година. През април 2013 започва нейният ЕДИНАДЕСЕТИ семестър!

ВСИЧКИ активни участници в програмата „София Филм Фест за учащи” се ползват със специални привилегии – и тази година по време на 17-ия София Филм Фест през март за тях беше подготвена специална програма от над 40 заглавия, които имаха възможност да видят безплатно, а за останалите филми от фестивалната програма можеха да се сдобият с билети на извънредно ниски цени. През лятото на 2012 година Домът на киното за втори път имаше за задача да избере един представител от своята публика, който да участва в младежкото жури на фестивала във Венеция. Нашият избранник беше Анастас Пунев, който от няколко години е член на общността „София Филм Фест за учащи”. През 2013 за трета поредна година ще предложим кандидати за български член на журито „27 пъти кино” във Венеция, организирано от Europa Cinemas в партньорство с Европейския парламент, програмата „Венециански дни” (Venice Days / Giornate Degli Autori) и Cineuropa.

Традицията продължава – всеки филм в програмата „София Филм Фест за учащи” отново ще бъде представен от домакините на прожекциите – режисьора Георги Дюлгеров, преподавател в НБУ и киноведа Антония Ковачева, председател на Гилдията на българските кинокритици, които след всяка прожекция ще споделят интересни подробности, свързани с конкретния филм, и ще очакват въпроси от публиката.

Програмата включва 12 европейски и световни заглавия. Тя стартира на 8 април с представяне на неповторимата триизмерна документална творба на Вим Вендерс, посветена на Пина Бауш. Младата публика ще има възможност да се срещне със заглавия, носители на десетки номинации и награди за Оскар и множество други престижни международни отличия – „Арго” на Бен Афлек, „Враг номер едно” на Катрин Бигълоу, „Весела Коледа” на Кристиян Карион, „Облакът атлас” на дуото Уашовски и Том Тиквер, най-новия филм на Уди Алън „На Рим с любов”, „Седемте психопата” на Мартин Макдона. Сред задължителните творби за изкушени киномани са още „А защо да не живеем заедно?” на Стефан Роблен, с участието на Джералдин Чаплин, Джейн Фонда, Пиер Ришар; „Огнярят” на Алексей Балабанов, „Дневници от имението” на Крис Краус, сръбския хит „Парад” на Сърджан Драгоевич, както и българският документален филм „Последната линейка на София”, който извоюва на автора си признание в Кан през 2012 – Илиян Метев получи France 4 Visionary Award за млад талант в програма „Седмица на критиката”, а филмът беше определен като най-добър пълнометражен документален филм в Карлови Вари ’12, Братислава ’12, Призрен ’12 – най-добър балкански филм и на още авторитетни форуми по света.

Публиката на „София Филм Фест за учащи” има възможност да попълва традиционните анкети в Дома на киното, чрез които научаваме какви са впечатленията и желанията на младите зрители – програмите, които им предлагаме, са съобразени с отзвука от миналите „семестри” на инициативата.

Всички ценители на стойностното кино са добре дошли в Дома на киното!

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ЗА УЧАЩИ – Пролет 2013

www.domnakinoto.com/students

ПРОГРАМАТА ПО ДНИ И ЧАСОВЕ

ПИНА 3D / PINA 3D, Германия-Франция, сценарий и режисура Вим Вендерс

8 април 2013 – 18:30

ВЕСЕЛА КОЛЕДА / Merry Christmas / Joyeux Noël, ФранцияВеликобританияГермания, режисьор Кристиян Карион

15 април 2013 – 17:00

ВРАГ НОМЕР ЕДНО / Zero Dark Thirty, САЩ, режисьор Катрин Бигълоу

22 април 2013 – 17:30

ОБЛАКЪТ АТЛАС / Cloud Atlas, САЩГерманияХонг КонгСингапур, сценарий и режисура Анди Уашовски, Лана Уашовски, Том Тиквер

29 април 2013 – 17:30

ОГНЯРЯТ / Stoker, Русия, сценарий и режисура Алексей Балабанов

6 май 2013 – 18:30

СЕДЕМТЕ ПСИХОПАТА / Seven Psychopaths, Великобритания-САЩ, сценарий и режисура Мартин Макдона

13 май 2013 – 18:30

А ЗАЩО ДА НЕ ЖИВЕЕМ ЗАЕДНО? / And If We All Lived Together?, Франция-Германия, сценарий и режисура Стефан Роблен

20 май 2013 – 18:30

ПОСЛЕДНАТА ЛИНЕЙКА НА СОФИЯ, България-Германия-Хърватия, режисьор Илиян Метев

27 май 2013 – 18:30

АРГО / Argo, САЩ, режисьор Бен Афлек

3 юни 2013 – 18:30

НА РИМ С ЛЮБОВ / To Rome With Love, Италия-САЩ, сценарий и режисура Уди Алън

10 юни 2013 – 18:30

ДНЕВНИЦИ ОТ ИМЕНИЕТО / Poll, Германия-Австрия-Естония, сценарий и режисура Крис Краус

17 юни 2013 – 18:15

ПАРАД / Parade, Сърбия-Хърватска-Македония-Словения, сценарий и режисура Сърджан Драгоевич

24 юни 2013 – 18:30

Сподели в: