„Нов театър – НДК” отваря врати в началото на март

Изпълнителният директор на Националния дворец на културата Мирослав Боршош обяви старта на проекта „Нов театър – НДК”. За първи път културната институция дава поле за изява на млади и вече утвърдени творци, и предоставя пространство за репетиции и нестандартни проекти във всички жанрове в съвместна инициатива с частен театър.

Официалното откриване ще бъде на 9 март с премиерата на „Амадеус” на Питър Шафър. Режисьор на спектакъла е Бойко Илиев, който е и инициатор на проекта. Това оповести самият той на пресконференция по повод представянето на театралната сцена. Постановката, която не е непозната на театралната публика, този път ще се играе само от четирима актьори: Георги Кадурин, Иван Юруков, Мариус Донкин и Марияна Миланова. Програмата на театъра ще стартира неофициално още на 5 март с моноспектакли, детски представления и гостуващи трупи. Над 40 представления с над 25 режисьори ще напълнят програмата още през март. Три от тях са премиерни, обявиха от НДК.

Театралната сцена ще се помещава на мястото на бившия музикален магазин „Балкантон” в Пасажа на НДК и ще събира 160 души. Към него ще има и денонощно кафене с книжарница, каквато е практиката в големите театри по света. “Тук драматурзите ще могат да намерят специализирана литература и записи на постановки. Това ще е едно духовно място, което ще събира съмишленици – хора, които имат желание за диалог с публиката, както и нужда от дълбоко творческо общуване по между си”, каза Бойко Илиев. Това обещава екипът на “Нов театър – НДК”, в чийто състав са още Александър Урумов, Димитър Стефанов и Цветан Николов. Те благодариха на новото ръководство за това, че след дълги и неуспешни перипетии “театралите вече имат свой дом”. “През годините бяха срутени много стени, но сега с общи усилия ги градим отново”, допълни Бойко Илиев.
“Щастлива съм, че НДК отново възвърна духа, който аз помня от детските си години. Това бяха години, през които до театъра имаше утъпкана пътека”, каза Параскева Джукелова.

“Знаете колко трудно се прави театър, особено частна инициатива. Зад този проект стои труда на много хора, на целия екип на НДК и ние вярваме, че театралите ще имат при нас едно свое уютно място, а публиката ще преживее много незабравими мигове”, каза дикерторът на НДК Мирослав Боршош и пожела “На добър час” на всички, замесени в новото начинание.
На сцената на „Нов театър – НДК” ще могат да се видят всички жанрове и форми на изкуството, включително кино, опера и дори нощни представления, които ще се играят в петък и събота от 22:00 часа. Според Бойко Илиев посланията на всички постановки трябва да са позитивни, да вдъхновяват и да оставят приятно усещане у зрителите след представлението, “да ги карат да им се живее”. Билети за спектаклите могат да се закупят на касите на НДК.

Сподели в: