"Нов сън за щастие" от Ивайло Иванов

Очаквайте от понеделник, 5 октомври, ново заглавие от издателство „Ерго“. В поредицата „Нова българска лира“ „Нов сън за щастие“ – парафразираният от Ивайло Иванов Пенчо-Славейков „Сън за щастие“ – заблестява не с отразена, а със своя собствена нова, ярка светлина.
 
Ивайло Иванов (р. 1972, Троян) завършва средно образование в родния си град, а висше – Българска филология, във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Работил е като стажант-редактор във в. „Литературен форум”, рецензент в изд. „ПАН – В. Т.” и разпространител на книги. Автор е на стихосбирките „Хензел и Гретел” (поема, 1995), „Искри от воденичните ми камъни” (сатири, 1997), „Очи на дете” (ранни стихове, 2004), „Филологически поеми” (2005), „Пастирът на мухи” (2007), „Песен за бащите на прехода” (2010), „Брачни песни” (2013) и „Светогорски пътеписи” (2013). От началото на 90-те сътрудничи на местния и централен печат със свои стихове, сатири, литературна критика и публицистика. Носител е на награди от различни национални конкурси. Негови стихотворнеия са превеждани на немски, руски, унгарски и литовски език. Член е на Сдружението на българските писатели.
 
„В морето от поетически книги, които всяка година излизат в България, книгата на Ивайло Иванов е истински остров. Книгата наистина е „нова“, но „нова“ не в смисъла на експеримент, който винаги претенциозно иска да донесе „новина“ на света, а в смисъла на нейната класичност. Човекът, взиращ се в света от страниците на книгата, вече го вижда като Творение, такова каквото е, и със смирението, което подобен обективен поглед неизбежно предполага. „Нов сън за щастие“ е несвоевременна и с това лишена от всякаква баналност. Книга на озареното краевремие, далечна на суетнята и шумотевицата на света“ – оценява приносът на изданието Емилия Дворянова.
 
Изданието е подкрепено от Министерството на културата
Художник Майя Чолакова
120 стр, цена 9,00 лв.

Издателство "Ерго" издава класика на черногорската литература – Петър Негош
 

Сподели в: