Нов спектакъл на Виолета Витанова и Станислав Генадиев с премиера на фестивала Антистатик

Премиерата на новия танцов спектакъл Void на Виолета Витанова и Станислав Генадиев ще се състои на 5 април в рамките на фестивала Антистатик – фестивал за съвременен танц и пърформанс, платформа на Brain Store project и Центърът за култура и дебат „Червената къща” за представяне на артистични проекти, показващи новите форми и тенденции в развитието на съвременния танц и пърформанс у нас през последните години.

Младите хореографи, които през 2007 година спечелиха второ място в “Национален конкурс за съвременна хореография”, oрганизиран от  Фондация Хюмартс и „ИКАР” на САБ за дебют, за работата си по мултимедийния танцов спектакъл „IMAGO” ще представят пред публика новият си проект. Void е спектакъл изграден след процес на продължително търсене. Започнал като споделяне на спонтанни танцови импровизации,интерпретиращи драматургичен текст,  той постепенно се отказва от конструиране на разказ.

Хореографите се фокусират върху определени движения  и жестове, които в повторението си удържат ритъма, диханието на танца, но и се изчистват до концентрации на абстрактни смисли. В особената възможност (или невъзможност) за сливане на отделните лични асоциации в единна интерпретация се появяват и някои от посланията на спектакъла: въпросите за това доколко притежаваме себе си и другия, искрен ли е стремежът за близост или всичко, което ни остава са механична заедност и заместители.

Това, което публиката е поканена да види е процес на интимно общуване. Изпитание към способността да комуникираме емоции и енергии. В опит да се изпълни или пък остави въздух за другия в празното пространство.

Фотограф: Ася Песоцкая

Сподели в: