Нов симфоничен оркестър открива сезона

За първи път в света ще прозвучи симфонията на Любомир Денев – “Цветовете на нощта”.

На 24 септември 2007 година, понеделник, Нов симфоничен оркестър открива тържествено седемнадесетия си пореден сезон. Гала концертът в зала “България” от 19.30 часа ще бъде дирижиран от маестро Росен Миланов. За първи път ще прозвучи симфонията на Любомир Денев – “Цветовете на нощта”, специално написана за Нов симфоничен оркестър, както и премиерната за България – Шеста симфония на Антонин Дворжак. В програмата е включена и една от най-красивите симфонии на Бетовен – Осма.

Сезонът е под почетния патронаж на Н. Пр. Бертил Рут – посланик на Кралство Швеция.

Сезон 2007-2008 е белязан с над 20 симфонични и камерни концерта. Интересни моменти в програмата са много рядко изпълнявания Трети концерт за цигулка от Сен-Санс, Рапсодията за кларинет от Дебюси, Равел в една несвирена в България версия на балета “Дафнис и Хлое”, Прелюдия от операта “Парсифал” на Вагнер, сюита от балета “Ромео и Жулиета” на Прокофиев и още много други произведения, които ще зарадват ценителите на класическата музика у нас. Солисти през този сезон ще бъдат пианистката Лора Чекоратова, която отново ще прелети през океана от Ню Йорк за нейния дебют в София с Бетовен, румънецът Ливиу Прунару ще свири, вече като концертмайстор на прочутия Концертгебауоркестър, Нов симфоничен оркестър ще има честта да партнира на челиста Анатоли Кръстев, кларинетиста Борислав Йоцов, обоиста Валентин Методиев и на един от бившите си концертмайстори Ели Карамфилова – сега водач на виоли в Оркестъра на Лозана. Звездата на клавирното изкуство от ранга на Марта Аргерих – Кристина Ортиц ще изпълни третия клавирен концерт на Прокофиев, през ноември.

Любомир Денев е избран да напише музика специално за Нов симфоничен оркестър в състезание с над 50 други композитори в конкурс, иницииран и подкрепен от посланика на Великобритания Н. П. Джеръми Хил и неговата съпруга Кейти Хил. Ден преди окончателното си заминаване от страната, дипломатическата двойка също ще присъства в зала “България”. Любомир Денев е един от обичаните и предпочитани български автори, популярен с майсторските си произведения в сферата на джаза, театралната и филмова музика, симфонични и инструментални пиеси.

Нов симфоничен оркестър е създаден през 1991 г. от музикалния критик Юлия Христова като арена за изява на млади български музиканти. Това е първата за България изцяло независима от държавата културна институция. Нов симфоничен оркестър бързо печели уважението на критиката и на любителите на класическата музика у нас, заради уникалния си репертоар и модерния си начин на работа. Оркестърът се финансира основно от доброволните вноски на над 110 участници в Годишния си фонд на различни компании, фирми, дипломати, интелектуалци, бизнесмени, общественици и почитатели на музиката.

Сподели в: