Нов руски квартет изпълнява Шуман и Чайковски в зала България

В рамките на европейски музикален фестивал майсторите на струните от "Нов руски квартет" и пианистът Георги Черкин ще изпълнят зала България с магията на класиката на 26 март от 19.30. Програмата включва Квинтет за пиано и струнни в ми бемол мажор, опус 44 от Шуман и Струнен квартет №3 в ми бемол минор, опус 30.

”Нов руски квартет” в състав: Юлия Игонина, цигулка, Елена Харитонова, цигулка,  Александър Галковски, виола и Алексей Стеблев, виолончело е сформиран от трима бивши членове на струнния квартет „Глинка”, доказал се като един от най-добрите квартети на Русия. Младежката енергия и проникновението, добито с опита, се съчетават с любовта към музиката и силата на таланта – на това се опират успехите и стабилността на този състав. Репертоарът на ансамбъла е разнообразен: различна по стил и жанр музика от виенските класици и импресионистите до творбите на съвременни композитори и, разбира се, квартети на най-големите руски композитори.

Същевременно всички членове на „Нов руски квартет” са в непрекъснато творческо търсене за обогатяване на репертоара си и усъвършенстване на своето майсторство. Като ревностни пропагандатори на най-доброто в съвременната музика, музикантите изпълняват композиции на Андрей Ешпай, Николай Капустин и Ефрем Подгайц. Те си сътрудничат с видни изпълнители като Джеси Норман, Шломо Минц, Наум Щаркман, Даниил Крамер, Николай Петров,Елисо Вирсаладзе, Павел Нерсесян и други. Квартетът изнася концерти на най-добрите концертни подиуми в Москва и много други руски и европейски градове.

С творческата си дейност музикантите са спечелили обичта на публиката както в Русия, така и в Европа. Участвали са в редица благотворителни концерти и фестивали в Русия и чужбина. Аплодирани са във Франция и Италия, Испания, Германия и Холандия, Швейцария и Люксембург, Сърбия, Черна гора, Турция и др. През 2006 г. квартетът получава Държавна награда за музика от руското правителство. Този квартет се отличава с особено красивото си звучене, овладяване на всяка композиция в дълбочина и безрезервно отдаване на творческите идеали. Множество изтъкнати музиканти предпочитат да работят с тях. Всички членове на квартета притежават превъзходна техника, звученето на инструментите им е поразително. Работят непрекъснато за усъвършенстването си и са взискателни към себе си. Макар че квартетът е създаден само преди няколко години, човек остава с впечатлението, че членовете му свирят заедно много отдавна. Музикантите свирят на инструменти, дадени им от Държавната колекция на Русия.

Георги Черкин, пиано

Георги Черкин завършва Националното музикално училище в София при Антонина Бонева.  През 1996 е приет на първо място в Музикалната академия в София, където продължава обучението си при проф. Атанас Куртев. През периода 1997-1999 специализира в престижната Академия “Санта Чечилия” в Рим при един от най-реномираните преподаватели в Италия, Серджо Пертикароли и се дипломира с огромен успех.

Кариерата му на концертиращ пианист започва през 1996 , когато за първи път свири с оркестър, изпълнявайки Втория клавирен концерт на Рахманинов, в зала “България”, със Софийската филхармония, под палката на Емил Табаков. Този голям начален тласък довежда до многобройни участия със симфонични оркестри както в страната така и в чужбина.

Изнасял е концерти и в престижните зали Auditorio в Рим, Musikhalle в Хамбург, Convention Center в Окинава, Kaufmann Concert Hall в Ню Йорк, Palais des Beaux Arts в Брюксел и др.

През последните години Георги Черкин е награждаван с престижни награди за принос в развитието и популяризирането на културата в страната като “Кристална Лира”, “Златен век”, “Златно перо” и др. Победител е на международните конкурси “Панчо Владигеров” в Шумен, Premio Sassari в Италия и “Млади музикални дарования” в София.

Активната му концертна дейност през сезон 2005-2006 включва редица рецитали в Берлин, Варшава, Париж, Прага и др., като през този период изпълнява с голям успех в зала “България” следните концерти за пиано и оркестър: Чайковски N.1 със Софийската филхармония и Рахманинов – N.2 и N.3 с Оркестъра на Класик ФМ радио.

Сподели в: