Нов музикален проект преоткрива класическата българска песен

Нов музикален проект преоткрива красотата на вдъхновените от фолклорното богатство класически български песни. Това е концертът "Сив сокол се в небе вие" от програмата „Българската класическа песен” – цикъл концерти, с които агенция НИРА Комюникейшънс издига идеята за българската самобитност в рамките на европейската културна традиция.

На 25 октомври, четвъртък, от 18,30 ч. в Градската художествената галерия на Варна ще смесят звук роял, кавал и глас. На сцената ще излязат признати варненски имена – класическата линия ще държат примата на Варненската опера – мецосопраното Бойка Василева и пианистката Миглена Шишева. Актьорът Пламен Георгиев ще поднесе в речитатив емблематични текстове на народни песни, ще му акомпанира майсторът на кавала Данчо Радулов.

Проектът се подкрепя от програмата за творчески проекти на Община Варна „Варна – територия на творчество” и е посветен на кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 г. Концерта подкрепят и винопроизводителите от Домейн Менада, които в тематичната рамка на събитието ще представят вината от серията „Черга”.

Ще прозвучат обработки на едни от най-хубавите народни песни, с които големите композитори Добри Христов, Панчо Владигеров и Парашкев Хаджиев остават в музикалната история на България и света.

„Отнасяйки се с респект към европейското културно наследство, ние не забравяме собствената си идентичност – казва идеологът на проекта Нина Локмаджиева. – Напротив, вярваме, че точно заради нея сме особено ценни в палитрата от европейски култури. Затова искаме да предложим на варненските меломани един емоционален спектакъл, основан на българската традиция, но популяризиращ нейната европейска значимост.”

Сред най-силните песни в концерта са „Вила се й гора” от Панчо Владигеров, „Луковитски моми”, „Стъпил Добри” и „Момина песен” от Добри Христов, „Торнала ми е Яница” от Парашкев Хаджиев.

„Тези песни не само заслужават да бъдат извадени от забравата на последните години, но и да възпитават младото поколение в уважение към българския принос в класическата песен – посочва примата Бойка Василева.

Подробности за концерта могат да се открият във Фейсбук: www.facebook.com/events/279504172167759/?context=create

Билетите за концерта са по 10 лв. и ще се продават преди концерта в Градската галерия.

За ученици, студенти и пенсионери има специална цена от 5 лв.

За заявки: office@niracom.com ,тел. 0887 203 752

Сподели в: