Нов детективски роман от Александра Маринина излиза на 4 август

За книгата:

"Равновесие на леда" на Александра Маринина е издържана в стила на последните й произведения. Това не са строго детективски романи. „Равновесие на леда“ е едновременно и криминално четиво, и семейна сага, и история на драматичните отношения между хора от различни поколения и социални слоеве.

В сюжета отново присъстват криминални елементи, но е отделено и място на задълбочен психологически анализ и ненатрапващи се разсъждения за живота, за свободата на вътрешното Аз и за умението да изграждаш отношения със заобикалящия те свят. Главните герои са необикновени личности – такива, каквито вълнуват самата писателка. А именно хора, които са перфекционисти в своята сфера на работа. Хора, търсещи топлота и взаимност и в същото време готови целеустремено да следват мечтите си, запазвайки вътрешния си баланс. За главните герои в този роман основните принципи на фигурното пързаляне ще се превърнат в метафора на съдбата им. Те водят непрестанна борба с обстоятелствата, за да отстоят себе си и да запазят равновесие на ледената пързалка, наречена живот.

Бившата фигуристка Нана Ким ръководи службата по сигурността към издателството на Александър Филановски, единия от братята близнаци, с които е тренирала фигурно пързаляне като дете. Тяхната леля се обръща към бившата фигуристка с молбата дискретно да разследва бащата на братята, който е починал преди години. Поемайки възложената задача, Нана дори не подозира какви шокиращи разкрития ще направи. Каква тайна се крие в елитната артистична среда на семейство Филановски? Защо издирването на бащата, ако той наистина е жив, започва сега и по такъв странен начин? Кой е той всъщност? Нана е изправена пред кълбо от загадки. Тя ще си припомни „усещането за лед“, но сега вече отнасяйки го към самия живот.

„Равновесие на леда“ е книга за престъпленията спрямо най-близките ни хора, които извършваме винаги в името на любовта. Едно необяснимо убийство ще изкара наяве потулени в миналото семейни тайни. Притаена злоба и болно самолюбие ще доведат до сблъсъка на коренно различни ценностни системи. На фона на ужасите на съветския режим и на пръв поглед спокойното съвременно руско общество две поколения ще се противопоставят едно на друго, всяко със своите разбирания и вкусове. Има ли щастие? Има ли свобода? Героите непрестанно си задават тези въпроси, защото, живеейки по правилата, едни се развеждат, други полудяват, а трети… умират.

За автора:

На премиерата на романа „Равновесие на леда“ Александра Маринина обяви началото на своя литературен „кръстоносен поход“ срещу обществените щампи и митовете, които пречат на човек да бъде истински щастлив. За място на събитието бе избрана голяма ледена пързалка в Москва. В своето обръщение към стотиците журналисти, писатели и читатели, дошли да уважат премиерата, световноизвестната руска писателка за пръв път разкри причините, поради които в последните си книги съчетава жанровите черти на психологическия роман и семейната сага. Знаменитата авторка отново доказа своя финес и безспорен интелект. Тя не спази обичайната процедура да отговаря на въпроси на репортери и почитатели, а сподели с публиката свои размисли и зададе редица провокиращи размисъл въпроси. И може би по този начин тя отново намери най-прекия път до сърцата на своите читатели.

Въпреки че Александра Маринина постигна зашеметяващ успех с детективските си романи с главна героиня Анастасия Каменская, тя пое предизвикателството да представи на читателската си аудитория нов тип четиво. След 33 криминални заглавия и 37 милиона продадени екземпляра Маринина реши да смени ракурса и да наблегне на задълбочените си познания в областта на психологията, придобити в практиката й като специалист по анализиране и прогнозиране на престъпността.

Естествено, отново има убийства и заплетени ситуации, но на преден план са поставени главните герои – силни личности, които се борят със своите чувства и страхове, които приемат или отхвърлят обществените норми. Авторката поставя тези необикновени хора в екстремни ситуации и проверява волята на характерите им. Маринина споделя, че самата тя понякога се учудва какви решения вземат нейните персонажи в такива извънредни обстоятелства. Читателят прелиства нетърпеливо страниците, за да узнае какво ще се случи с тези необикновени герои, намира поне частица от себе си в някого от тях и неусетно започва да си задава въпроси. Веднъж прочел книги като „Всеки за себе си“, „Капан за мишки“ и „Равновесие на леда“, човек не може да остане равнодушен и да не се запита заради кои втълпени още в детството морални догми е заглушил гласа на вътрешното си Аз.

Издава: ИК "Хермес"
Корична цена: 12 лв.
Премиера: 4 август 2008 г.

* * *

Още от същата авторка:

Призрачна музика

Капан за мишки

Сподели в: