Ново пространство за изкуство в София

Легендарен берлински арт колектив на откриването на новото пространство Æther

На 21 октомври ще се състои официалното откриване на Æther– място, което ще бъде едновременно галерия и концептуален магазин. Специално за откриването в София пристигат членовете на арт колектива  Honey-SuckleCompany, които от 90-те насам са едни от най-провокативните имена на берлинската сцена.
 
21 октомври, 18:00 – откриване на галерията Ætherс инсталация на HoneySuckleCompany и представяне на книгата им
26 октомври, 19:00 – прожекция на архивни видеа на HoneySuckleCompany
28 октомври, 18:00 – откриване на концептуалния магазин Æther
 
Художникът Войн де Войн, добре познат на софийската сцена с периодичните си появявания и пърформанси, се завърна в България след над 20 години в чужбина, за да отвори в София свое пространство заедно с музиканта от Брюксел – Парсифал Марин. Двамата се обединяват около идеята на Æther– мултижанрово пространство, което цели да свързва различни сцени, места и арт практики. Но както казват и самите му създатели, мястото цели да осъществи и диалог между Изтока и Запада през различните гледни точки на художници. Æther се обединява с Ева Вентова (PlatformB) и домът на колаборативния проект е на ул. „Княз Борис I” 39.

Æther от една страна е галерия и проектно пространство, носещо името Ætherimmaterial. Мястото ще бъде напълно некомерсиално и цели да се представят и подпомагат съвременни автори. В радикално некомерсиалната си концепция Ætherimmaterial поставя под въпрос пазарната машина на изкуството и заявява като свое мото ТОВА ПРОИЗВЕДЕНИЕ НЕ Е ЗА ПРОДАН. По този начин ще се акцентира много повече за самото изкуство и процеса му на създаване и приемане от публиката.

Ætherimmaterial се намира на подземния етаж, а на приземния е концептуалния магазин ÆtherI’mmaterial. В него ще има разнообразни „стоки“ с висока художествена стойност, които не могат да бъдат намерени никъде другаде в България. Сред тях са плочи, фотографии, произведения на изкуството (уникати и в тираж), разнообразни книги, фензинове и др. Магазинът ще функционира като периодично подменя колекцията си от арт артикули. Æther е под подкрива на Platform B – Æther и в частност галерията ще отвори врати на 21 октомври от 18:00, за да представи легендарните Honey-SuckleCompany. Колективът пристига от Берлин за събитието и в София ще представи от една страна книгата си „Спиритус“, която проследява 20-годишната им история като водещи фигури на берлинския авангард, както и едноименна арт инсталация, специално създадена по случая. Освен това публиката ще има възможността да се срещне с членовете на колектива в неформалната и приятелска среда на Æther. На 26 октомври пък ще се състои и прожекция с видеа от архивите на Honey-SuckleCompany.
 
HoneySuckleCompany– от ъндърграунд сцената на Берлин през 90-те до култов статус

Honey-SuckleCompany е арт колектив, основан през 1994 г. в Берлин. В смутните времена след падането на стената колективът се движи в субкултурните кръгове между нощния живот и социалните групи, които ги вдъхновяват с различните си проекти в градската среда на централната част на Берлин. В началото Honey-SuckleCompany организира хепънинги и изложби, прави концерти с бандата си BatterieON/OFF. Местата на участията им като Friseur, SuicideClub, galerieberlintokyo чертаят и карта на култовите места за ъндърграунд култура на Берлин от 90-те. През 1998 г. кураторите Клаус Бизенбах и Ханс Улрих Обрист ги забелязват и канят да участват в първото издание на Берлинското биенале. Следват участия и проекти по цял свят като например в atPS1 NewYork (ChildrenofBerlin, 1999), KünstlerhausStuttgart (Eswerde, 2003), CubittGalleryLondon (OHNEND, 2005) andKunsthalleBasel (NONESTHIC, 2006), KunstvereinHamburgerBahnhof (MateriaPrima, 2007).

Работата на Honey-SuckleCompany е разнообразна и всеки път различна. Включва арт инсталация, хепънинги и акции. Определят ги като авангарден екип с елементи от баухаус, руски авангард и спиритуализъм.

Цялата история на Honey-SuckleCompany, която е всъщност и историята на Берлин и неговия авангард от 90-те, е онагледена в ретроспективната книга „Спиритус“, която ще бъде представена на откриването на Æther. Инсталацията им в галерията е не само първото им представяне в България, но и първата изложба от години насам.

Седмица след откриването на галерията пък предстои и откриването на концептуалния магазин с представяне на първата селекция за сезона – 28 октомври от 18:00.
 

Сподели в: