Ново приключение на инспектор Курт Валандер в "Петата жена"

За книгата:
"Петата жена" е издадена на шведски през 1996 г., а през 2001 г. излиза във Великобритания, където получава ласкави отзиви, дори и в най-сериозните вестници. Авторът Хенинг Манкел и тук е верен на своя собствен стил като отново включва в романа си фигурата на детектив Курт Валандер – главен герой и в останалите му произведения. "Петата жена" е едновременно психологически и социален роман, който се завърта около полицейското разследване, с ударение върху това не "какво се случва", а "защо".

Четири монахини в Южна Африка и една туристка от Швеция са убити жестоко в Африка. Няколко месеца по-късно в Швеция се разиграва необяснима трагедия – убити са един след друг двама мъже – заможен 80-годишен пенсионер и собственик на цветарски магазин. Каква е връзката между всички тези смъртни случаи? Това е нелеката задача на инспектор Курт Валандер. Серията от престъпления постепенно насочват детектива към заключението, че всички жертви са измъчвали физически жените си и че извършителят на жестоките убийства е жена, която очевидно отмъщава. Възможно ли е да отмъщава не за себе си, а за други? Какво общо има убиецът с жертвите? И не са ли жестоките убийства начин да насочи вниманието към бруталността и жестокостта на самите жертви? "Петата жена" разказва за това какво се случва, когато обществото започне само да раздава правосъдие вместо полицията или правосъдната система. И екипът на Курт Валандер трябва да побърза да залови убиеца и да въведе ред преди обществото да е взело надмощие.

За автора
:
Хенинг Манкел е шведски автор, роден в Стокхолм през 1948 г. Криминалните му романи с главен герой инспектор Курт Валандер веднага му спечелват популярност и са многократно филмирани за телевизията и киното. Книгите му са издадени в повече от 33 страни и обявени за бестселъри в Европа. За тях той получава едни от най-големите литературни награди. С хонорарите си Манкел финансира развитието на театъра в африканските държави. Днес Хенинг Манкел разпределя своето време между Швеция и Мапуто в Мозамбик, където работи като директор на театър Авенида. В творчеството си изследва света, в който живеем, и търси отговорите на екзистенциалните въпроси като кои сме ние и какво означава да си човешко същество.

Премиера: 20 юли 2009 г.
Издава: ИК Унискорп
Корична цена: 20 лв.
Страници: 608

* * *

Вижте още:
Българка в Топ 7 за най-добра европейска книга

Сподели в: