Ново издание на "Проклятието на жабата" от Емил Андреев

На 18 май излиза второ издание на "Проклятието на жабата" от Емил Андреев – бляскав, магнетичен и вълнуващ роман.

Книгата е носител на голямата литературна награда "Хеликон" за 2007 година.

За автора

Емил Андреев е роден на 1 септември 1956 г. в Лом. Завършил е университета "Св. св. Кирил и Методий" във Велико Търново. Работил е като учител, журналист и преподавател. Андреев е автор на книгите: "Ломски разкази", "Късен сецесион", "Островът на пияниците", "Боби Блажения и Другия американец", романите "Стъклената река", "Проклятието на жабата", "Нашата книга" и др.

Емил Андреев е носител на награда ВИК (Стъклената река, 2005 г.) и награда "Хеликон" (Проклятието на жабата, 2007 г.).

Той е автор и на пиесите "Да убиеш премиер", "Иманяри", "Вълшебната лодка на Жъц".

Неговият роман "Стъклената река" е екранизиран. Андреев е съсценарист и на телевизионните сериали "Под прикритие", "Четвърта власт" и др.

Произведения на Емил Андреев са превеждани на английски, полски, румънски, хърватски, украински, испански и други езици.

За книгата

Зловещо убийство в средата на 60-те години на ХХ век разтърсва провинциалния Олм. Малкият Михаил Обретенов вижда в съня си кой го е извършил, без да съзнава, че детският му кошмар ще се сбъдне. И заедно с последвалите пророчества ще го измъчва цял живот.

Съдбата му отрежда единствено той да вижда тъжния образ на битието и да носи проклятието на кръвта, пролята в името на любовта. Тя ще го обрече и на световна слава, но и на растяща самота. Постепенно пътят на любовта се изгубва през градове и години, за да се слее с безкрая на забравата.

"В този роман има всичко – любов и страсти, разочарование, самота и пророчества. Една малка днешна България, която се побира в градеца Олм, и един голям свят, в който героите на Андреев се чувстват като у дома си." – казва Владко Мурдаров за книгата.

Сподели в: