Новогодишен спектакъл на Марио Николов и Юли Дамянов спечели "Кристална лира" 2010

Марио Николов – тенор и режисьор на Националния музикален театър, Юли Дамянов – главен диригент и колегите им от постановъчния екип на Новогодишния спектакъл 2010 спечелиха наградата "Крилстална лира" 2010.

Наградата "Кристална лира" е учредена от СБМТД, Радио Класим ФМ и Министерство за културата. Тя се връчва всяка година за особено високи постижения в областта на музиката и танца.

Наградата за Новогодишния спектакъл е напълно заслужена. По време на премиерните спектакли на миналогодишния сезон в три последователни вечери билетите бяха продадени за всички дати напред. Тържественото настроение и уникалния заряд, който бликаше от сцената, заразяваха светкавично всеки, успял да си закупи билет за събитието в претъпканата зала. Участници в бляскавия Новогодишен спектакъл за първи път бяха всички солисти, хор, балет и оркестър на НМТ .

Вчера, експертна комисия от най-висок ранг, отличи най-значимите постижения в различните музикално-сценични жанрове, за изминалия творчески сезон. Комисията гласува единодушно отличието в раздел „Постановъчен екип”, което се връчва на авторите на уникалния Новогодишен спектакъл на Националния музикален театър за 2010 година.

Режисьор на отличеното събитие е звездата на Националния музикален театър и екс-директор Марио Николов, диригент е маестро Юли Дамянов. Парадоксално е, че именно двамата водещи творци и художествени лидери на театъра бяха съкратени, след преобразуването на Националния Музикалния театър в ДМБЦ-София. Заедно с това беше прекратена и 62 годишната история на театъра, а двамата творци, най-ревностни защитници на съществуването му с национален статут и име, бяха реваншистки отстранени, за сметка на назначаването на едно вяло и неквалифицирано временно ръководство.

Тържественото връчване на носителите на отличието „Кристална лира” се състоя вчера, в Деня на будителите, на церемония в НДК, сякаш да напомни на всички, че на водещите творци мястото им е не другаде, а на сцената, сред колеги и почитатели.

 

Сподели в: