Новогодишен органов концерт на Унгарския културен институт

Унгарският културен институт организира новогодишен органов концерт съвместно със Столична община. Концертът ще се състои на 6 януари 2008 година, неделя, от 19.00 часа в Зала „България” (ул. Аксаков 1). Входът е свободен!

Най-успешният унгарски органист през последните години, Ласло Фашанг, ще свири в София в съпровод на Балаж Соколаи-Донго (гайда, кавал, саксофон). В програмата на тазгодишния новогодишен органов концерт са включени творби на Йохан Себастиан Бах, Антонио де Кабезон, Ласло Фашанг и Балаж Соколаи – Донго.

Ласло Фашанг завършва Музикалната академия в Будапеща и Консерваторията в Париж. След дългогодишно пребиваване в чужбина от 2004 г. живее в Унгария. Участва като експерт при изграждането на органа на Националната концертна зала „Бела Барток”, от 2006 г. е художествен ръководител на концертите за орган на Двореца на изкуствата в Будапеща. За да представи възможностите за импровизация на орган, редовно изнася концерти с най-надарените представители на унгарското музикално общество – Беа Пая, Балаж Донго Соколаи и др.
Негови солови записи се издават в Япония и Франция. Концертира по цял свят и същевременно преподава импровизация в Музикалната академия на Сан Себастиян (Испания). От 2006 г. е художествен ръководител на органовите концерти на Двореца на изкуствата в Будапеща. Печели награди на редица международни музикални конкурси. Изнася концерти в Европа, Северна Америка, Япония.

http://www.fassang.hu
http://www.fassang.orpheia.hu/

Балаж Соколаи-Донго е изпълнител на народна музика и на вдъхновени от народната музика импровизации на гайда, кавал и саксофон. При по-задълбоченото проучване на фолколора на Карпатския басейн се формират собствените му композиции. През 1994 г. е удостоен със званието „Млад майстор на народното изкуство”. В периода 1990 – 2000 г. е свирил и в редица музикални състави.
Познат е на българската публика от концертите му с народната певица Марта Шебещьен.

http://www.dudart.hu

Сподели в: