Новогодишен музикален фестивал 2011 в НДК

Изкуството си ще покажат творци от световна величина и много млади таланти

25 прояви превръщат НДК в център на празничното настроение в навечерието на Коледа и Нова година. На пресконференция бяха представени акцентите от програмата на 26-тото издание на Новогишния музикален фестивал, в която има събития от различни жанрове на изкуствата – класическа и модерна музика, танци и пеене, представени от утвърдени международни и български изпълнители, и млади надежди.

На 20 декември е концертът „Вечната музика”, в който солисти ще бъдат Орлин Горанов – тенор, Валентина Корчакова – сопран и гениалният испански китарист Педро Наваро. Диригентът Петър Димитров сподели, че амбицията на събитието е да покаже непреходните ценности на класическата музика на по-широка аудитория, която да се докосне до нейната магия. Концертът е част от по-мащабен проект за запознаване на повече хора с вечните класически произведения.

На 21 декември е представлението на испанската културна сензация „Cambio De Tercio”, което ще омагьоса зрителите с брилянтна хореография на фламенго танци и музика на живо. Самостоятелен концерт ще има и испанският китарист Педро Наваро, чиито творби съчетават фламенко, джаз, латино и класическа музика в една неповторима музикална магия.

И в 26-тото издание на Новогодишния музикален фестивал особено внимание е отделено на младите изпълнители, защото още от основаването си той има амбицията да открива и подпомага таланти.

Сред младежките прояви е четвъртото издание на станалата традиционна инициатива „Различни, но заедно” – проект, който събира деца и младежи от различни малцинствени групи, деца в неравностойно положение, които пеят и танцуват заедно в навечерието на Коледа, за да покажат, че толерантността и културата са над всичко. По време на Новогодишния музикален фестивал, на 17 декември, своята 65-та годишнина ще отбележи танцовият ансамбъл „Росна китка”. На 19 декември детска вокална група “Смехоранчета” ще организира избори за Нов Дядо Коледа по време на спектакъла си "В коледна кутия-голяма щуротия".

В младежката програма е и постановката на Роберта Балет – "Роберта Mtv Dance", с участието на Асен Блатечки и Георги Джуров, и специалното гостуване на Влади Ампов – Графа. Шоуто е компилация от танци, фойерверки
и комични ситуации.

Новогодишният музикален фестивал в НДК е създаден през 1986 г. от диригента Емил Чакъров /1948-1991/, най-талантливият ученик и асистент на Херберт фон Караян, който пренася в България вдъхновението си от
музикалните празници във Виена.

Вече 26 години форумът събира в навечерието на Коледа и Нова година виртуозни изпълнители в различни музикални жанрове, които създават празнично настроение и много емоции у почитателите на изкуствата. По
традиция в програмата са включени изпълнение на млади надежди.

Сподели в: