Нови проекти за изкуство оживяват "Капана" в Пловдив

Двадесетпроекта ще получат финансиране в размер на общо 40 000 лева след второто издание наконкурса от инициативата „Капана“-квартал на творческите индустрии”.Те ще оживят тази част от центъра на Пловдив с нови локации и широк спектър от събития.

Конкурсът е част от мерките, предприети от Община Пловдив и Фондация „Пловдив 2019” за обновяване на района и връщането му в активния градски живот като зона за изкуство и култура. Проектът „Капана“-квартал на творческите индустрии” е в тематичната платформа „Трансформиране” на програмата, с която Пловдив спечели престижната титла Европейска столица на културата 2019,и една от първите дейности, с които стартира реализацията на тази програма.

В запуснатия до неотдавна квартал вече са съсредоточени различнивидове креативни индустрии, оживлението се усеща все по-силно – така описа промянатакметът на община Пловдив инж. Иван Тотев, преди да обяви резултатите от конкурса пред медиите. Близо 3 милиона лева е инвестирала общината в обновяванена инфраструктурата и визията на района, за да се създаде подходяща среда за творчески дейности.Те ще наситят пространството с модерно културно съдържание, а конкурсът подкрепя най-интересните идеи. 
Общо 55 кандидати участваха в неготази година. Техните предложения бяха оценявани от жури, включващо: Светлана Куюмджиева (артистичен директор на фондацията), д-р Мариана Чолакова (член на УС), Стефка Цанева (експерт по проекта), арх. Антоанета Топалова и икономиста Георги Стоев. Освен високата художествена стойност, в критериите за подбор значение имат също стратегиите за устойчивост на дейността, участиетона гражданите в нея, новаторските и необичайни решения.

Шест от отличените предложения са в направление „Установяване в „Капана“, в което кандидатите получават финансиране за наеманена помещениеи адаптирането му към дейността. В следващите месеци ще бъдат открити езикови и културни центрове, работилница за кулинарни занаяти, звукозаписно студио, център за изкуства, галерия.

В направление „Проекти и събития в „Капана“ финалисти са 14 институции и артисти, които ще организират събития в различни жанрове иобласти на изкуството – театър, кино, музика, танц. Сред одобрените предложения има интерактивна инсталация, графити, както и фестивал на ръчно направената бира. Повечето от тях предлагат активно участие на публиката и възможност за забавни и вълнуващи културни преживявания.

След една година кварталът ще бъде още по-променен и ще бъде истинскикултурен център, коментира Светлана Куюмджиева при представянето на одобрените предложения. Тя подчерта, че някои от победителите в първото издание сега разширяват дейността си.
Проектът стартирас конкурс през 2014 г., след който бяха открити 10 нови артистични пространства – галерии, музикални студиа, ателиета за дизайн и архитектура, видео и софтуер.Целта е чрез развиването на първия в България квартал на творческите индустриида се подкрепят културата и изкуството, катосъщевременно се стимулират инициативи със социален и икономически ефект за града.

Победителите в конкурса 2015

Направление „Установяване в „Капана“
Кандидат Проектно предложение
Сдружение „Устойчиво общество“ Работилница за кулинарни занаяти
"Вадирам" ЕООД „Запознай се с езика и културата на Италия“ – италиански езиков и културен център
„Универмаг“ ЕООД Звукозаписно „Студио 4“ – звукозаписно студио, демонстрации и работилници
Фондация „Аракс“ Арменски културно-информационен център
„БУМ АРТ“ ЕООД Център за изящни и приложни изкуства, творчески работилнички за деца и възрастни, пространство за събития, изложби и пърформанси и продажба на арт и хоби материали.
„П.А.Р.К. Галерия“ ООД Галерия/артмагазин

Направление „Проекти и събития в „Капана“
Кандидат Проектно предложение
Фондация ЕДНО за култура и изкуства  „Културни посолства в „Капана“ – три изложби с подкрепата на Посолство на Кралство Белгия, Полски институт и Чешки център
Сдружение с нестопанска цел
в обществена полза "Общо Бъдеще"  Концерт на групата The Coathangers (Atlanta, USA) с участието на аудио-визуалния артист Robotko (Майнц, Германия) и художника и дизайнер Andonasty (Пловдив)
Сдружение „Пловдивски творци“ „Посланици. Капана“ – брейнсторминг сесия и дускусии с младежи за бъдещото развитие на Капана като квартал на творческите индустрии
„Отворено пространство“ ЕООД  „Изкуството да водим с идеите си“ – тридневен форум обучение за методите на участие и диалог в подкрепа на млади предприемачи и творци да привличат повече хора към своите идеи
„Под тепето“ ЕООД  Фестивал на българската ръчно направена бира
Сдружение „Кей-Търн“ „Сиренце в Капана“ – театрални представления в Капана
Любомир Атанасов  Фотографски проект Streetbook
„Ластици“ ЕООД  „Чуто и видяно в Капана“ – проект за фотография и калиграфия и отпечатване и разпространение на картички с цитати, събрани след допитване до жителите на Капана
„Таратанци“ ООД  Трайна инсталация в градска среда, представяща стъпките на традиционни български танци
„Пловдивфилм“ ООД  Три безплатни прожекции на открито в Капана
ЕТ „Емил Миразчиев“  Go Play – видео инсталации в градска среда с филми с улични музиканти, заснети в България, Япония и Испания
Сдружение „Трансформатори“  ТЕБ.Е.ШИР – изложба, презентации и дискусии за образователната среда
„Що за чудовище“ ООД  Т-шърт фест „Изкуството на българската тениска“ и
„Облечи момента“ – работилница за отпечатване на тениски чрез сианотипия
Димитър Механджийски  Графити в Капана-графити рисунки на пет локации в Капана

Сподели в: