Нови книги за деца и юноши от "ЕМАС" на Алея на книгата

Септемврийското издание на "Алея на книгата", този път ще се проведе "новия" булевард "Витоша от 8 до 13 септември, а книгите на издателство "Емас", заедно със съвети и препоръки ще намерите на шатра № 12 (откъм "Алабин").

Освен това в Литературния кът ще ви представим няколко заглавия от ценната поредица "Европейски разказвачи", в която включваме най-доброто от европейската литература за деца и юноши:

Четвъртък (10.09.), 17 ч. – Представяне на "Портокалови дни" от Ива Прохазкова. „Портокалови дни“ е трогателен разказ за ранимата душевност, копнежите, радостите и трудностите в живота на тийнейджърите. Вълнуващ роман за себеотрицанието, отговорността, приятелството и всеотдайността. Това е последният юношески роман на Ива Прохазкова – авторката твърди, че не би могла да напише нищо повече по темата. За творчеството си, сред което преобладават романите за деца и юноши, Прохазкова е удостоена с над 20 награди, а книгата „Портокалови дни“ взе чешката награда за детско-юношеска литература „Златната лента“. За книгата ще ни разкаже преводачката Анжелина Пенчева.

Събота (12.09.), 13 ч. – Представяне на "Патилата на шарпланинеца Дон" от Вишня Стахуляк. Преводачката Ася Тихинова-Йованович ще ни срещне с Вишня Стахуляк – най-известната съвременна писателка за деца на Хърватия. Освен че е носителка на национални награди, тя е номинирана за медала "Х. Кр. Андерсен" – най-голямото отличие в областта на детско-юношеската литература. А романът "Патилата на шарпланинеца Дон" за гордото и свободолюбиво куче отдавна е станал задължително четиво за хърватските деца.

Неделя (13.09.), 12 ч. – Представяне на "13-а пряка" от Малгожата Гутовска-Адамчик. Агата, Клаудия и Зоша, три съученички, три съдби и три различни характера. С пълна нетърпимост една към друга. Но след непристойно държане по време на една екскурзия трите момичета получават необичайна задача – да четат на своя връстничка, изпаднала в кома – на Магда. С времето Агата, Клаудия и Зоша осъзнават каква ценност притежават – здраве и живот, които е тъпо да пропиляват в безсмислени дрязги и терзания. Една история за трудния път към приятелството и към съзряването, удостоена с наградата Книга на годината на Полша от Международния съвет за детско-юношеска литература и включена в каталога на най-добрите детски книги "Бели гарвани", издаван от библиотеката за детско-юношеска литература на ЮНЕСКО. Книгата ще представи преводачката Милена Милева.

Сподели в: