Нови джазови композиции в новия албум на "Алборан трио"

Съвременните европейски пиано триа като "Торд Густавсен трио", e.s.t, "Марчин Вашилевски трио", това на Лоран да Вилд, Стефано Болани и Енрико Пиеранунци имат толкова различни физиономии, защото в по-голямата си част изпълняват оригинални композиции, които разширяват границите на понятието джаз. Преди няколко дни в София гостуваха музикантите от "Алборан трио", които изпълниха изцяло свои пиеси и доказаха твърдението, че пиано трио форматът има наистина неизчерпаеми възможности.

Новият им, наскоро издаден албум Near Gale е продължение на заложената средиземноморска естетика от дебютния Meltemi. Заглавието означава седма степен по скалата на Бофор, точно преди урагана, когато вятърът е силен, но не разрушителен. Повечето от заглавията на пиесите са свързани с морски реалии и обяснението се крие във факта, че Паоло Палиага освен доктор по социология е и капитан на кораб. И доста уверено води своя кораб с лиричния басист Дино Контенти и многоликия ритмически Джиджи Биолкати.

Пиесите в албума представят всеки един от музикантите в пълнота – Invariable Geometries илюстрира романтичния подход в изпълнението на Паоло Палиага в едно с ритмическото разнообразие, осигурено от Дино и Джиджи. Also Sprach Raul представя нетрадиционния перкусионен стил на Джиджи Биолкати, който е прекарал известно време в Африка, за да изучи тамошната традиция. Тримата музиканти имат оригинален и непреднамерен подход към импровизираната музика, не се страхуват от експеримента, но по-скоро акцентират върху мелодията и хармонията, без да се впуснат в излишно интелектуализиране.

* * *

Излиза съвместен албум на Мария Бетания и Омара Портуондо
Албумът "Romance" на Роса Пасос скоро и в България

Сподели в: