Нови градски пространства за насърчаване на четенето в София

На 20-ти май (сряда),  в Центъра за култура и дебат „Червената къща“, зала Пеша Николова,  от 18:30 ч., започват серия дебати, част от Форум за градски политики: „В каква София искаме да живеем?".   Първият е на тема „Нови градски пространства за насърчаване на четенето в София“.

Дебатът  е насочен към развитието на градски политики за насърчаване на четенето и литературата в общността, както и за изграждането на добри механизми за работа с общинските власти.

Идеята е да се даде сила и възможност за пробив на гражданските организации, които искат  да развиват иновативни културни организации в обществен интерес. Ще се разгледат добрите практики, ще се дискутират и различните модели на подкрепа, освен финансирането на проектен принцип. В контекста на темата, за насърчаване на четенето и литературата, по време на дебатите ще бъдат представени двата нови проекта, подкрепени от Столична община, за създаването на читалня в Градската градина и на Къща за превод и литература, в кв. „Изток“.

Дебатът ще премине с участието на: Александър Шпатов (Сдружение за Градски Читални), Яна Генова (фондация "Следваща страница"), Малина Едрева (Столичен общински съвет). Модератор: Марин Бодаков.
Входът е свободен. Повече информация, следете ТУК.

Дебатен форум "В каква София искаме да живеем?" е осъществяван по проект, финансиран от Столична община, Програма Европа 2015.

Още информация за изграждането на Читалня в Градската градина и на Къща за превод и литература, в кв. „Изток“:

Проектът читАлнЯ в новата инфо точка на София в Градската градина се осъществява от сдружение за Градски Читални, съвместно с ЕАСА България, сдружение Трансформатори и програма "Европа" на Столична община.

Проектът премина през няколко етапа. На първия се осъществи отворена Работилница за идеи, на която се разработи идейно решение за трансформирането на занемарения стъклен павилион, намиращ се в Градската градина в модерна градска читалня. На втори етап се изработи и съгласува работен проект за ремонта на съществуващото съоръжение и на последен етап се организира отворена работилница за интериор и обзавеждане на пространството.

В началото на лятото читАлнЯта ще отвори врати, като се превърне в  място за лесен достъп до съвременната българска и световна литература. С помощта на дарители и доброволци ще бъде събран книжен фонд от поне 1000 нови заглавия.

Поектът „Къща за превод и литература в София“ предвижда разработването и устойчивото функциониране на Къща за превод и литература в бившия дом на художника Ненко Балкански в квартал „Изток“. Къщата ще разработва публични и професионални програми: международна резидентска програма за преводачи и писатели, ателиета по литературен превод, менторски програми, курсове за деца и младежи, публични и академични лекции, открити уроци на гости на Къщата в училищата в квартала, камерни четения и дискусии, както и съвместни публични събития с утвърдени културни и академични организации. Паралелно на тези програми, Къщата ще създаде и поддържа постоянна интерактивна експозиция за творчеството на Ненко Балкански и културния контекст на неговото време, отворена за посещения за жителите и гостите на София. Проектът първоначално беше разработен по време на кандидатурата на София за Европейска столица на културата, беше включен в консултативния процес за ЕСК и стана единственият проект, специално отбелязан, заради своето „европейско измерение“ във финалния доклад на журито.
За творческите резиденции в Къщата с продължителност 1 до 3 месеца основно ще могат да кандидатстват чуждестранни преводачи на българска литература, които са най-важните посредници в промоцията на българска култура извън страната, както и утвърдени чуждестранни писатели със специален интерес към страната ни.

Проектът „Къща за превод и литература в София“ се изпълнява с финансовата подкрепата на Столична община, Програма Европа – 2015 г. Проектът се изпълнява от Фондация „Следваща страница“ в партньорство със Столична община – район „Изгрев“ и Съюз на преводачите в България.

Сподели в: