Нови балкански икони

Пътуващата изложба “Нови балкански икони” вече е в България. Експозиция е била представяна в редица европейски градове – Лондон, Осло, Хелзинки, Рейкявик, Белград, Кембридж и други.  В България тя ще бъде представена в Криптата на храм-паметник “Св. Александър Невски” (отдел “Старо българско изкуство към Националната Художествена Галерия). Изложбата ще бъде открита на 21 февруари 2008 (четвъртък) от 18.30 часа.

Изложбата съдържа творби на сръбски,  гръцки, румънски, черногорски и  български автори. Част от иконите са в  характерния каноничен стил, а друга част са  наиви, непоказвани до сега в България. Организатори са Националната художествена галерия и фондация „Покров Богородичен“.
      
Тази уникална изложба представя три различни вида икони – традиционни, модерни и наиви. Експозицията е интересна и с това, че освен многообразие на стилове, представя и различни автори. В изложбата се представени иконописци от почти всички балкански страни. Някои от творците работят върху съживяването и тълкуването на историческите традиции, други използват съвременни художествени похвати, експериментирайки с изразните средства. Специалистите откриват в творбите нови интерпретации на тялото, човека, светеца, светлината, деня, образа и перспективата.
       
Наивите
       
Наивите са може би най-любопитната част от изложбата. Те са се появили в северозападните райони на днешна Румъния през 18 век. Стилът е примитивен, цветовете – ярки. Тяхното появяване е било плод на опита на обикновените хора да въплътят в багри образите на светците.
       
Модерните икони
       
Това са творби предимно на млади творци, които правят свой опит да съвместят и помирят канона и съвременното изкуство. Иконите носят същото богословско значение, но предадено чрез модерни изразни средства. Рядко в тях има нови теми – драматично новото е в цветовете и техниките.
       
Традиционните икони

       
Традиционите икони са копия или нови икони създадени според буквата на канона. Средновековните традиционни образци се раждат за нов живот и благодарение на авторите си съвместяват традицията и модерността.
       
Повече за изложбата, може да научите от сайтовете balkan-icons.com и pravoslavie.bg.              

Сподели в: