Новият филм по Стивън Кинг – 1408

Писателят на ужаси Майк Енслин (Джон Кюсак) вярва само в това, което вижда със собствените си очи. Но след поредица от бестселъри за съмнителни паранормални явления в известни къщи и гробища, обитавани от духове, той все още няма истинско доказателство за живота… и за живота след смъртта. Безгрижното му бягство от всичко това е на път да се промени, когато се настанява в стая 1408 на известния хотел Долфин, за да напише финала на последния си проект Десет нощи в хотелските стаи, обитавани от призраци. Въпреки загрижените предупреждения на управителя на хотела Джералд Олин (Самюел Л. Джаксън), Майк Енслин се настанява в стая 1408, над която тегне ужасно проклятие. Може би това ще роди нов бестселър, но както става с повечето герои на Стивън Кинг, от скептик Майк трябва да се превърне във вярващ и да се изправи срещу своите демони, за да оцелее през нощта.

Ето какво казва и самият Стивън Кинг за своята книга: Няма автор на страховити разкази, който поне веднъж да не е писал за хора, погребани живи, както и за стаята с призраци в страноприемницата. Представям ви моята версия на историята за стаята. Единственото необичайно в нея е, че никога не съм възнамерявал да я завърша. Написах първите три-четири страници и ги включих в книгата си За изкуството на писателя, за да покажа на читателите как историята се разгръща при втората чернова. Най-вече ми се искаше да приведа конкретни примери за принципите, които защитавам. Ала се случи нещо неочаквано и приятно – разказът ме обсеби и в края на краищата го довърших. Смятам, че онова което предизвиква страха ни, е съвсем индивидуално (например аз не разбирам защо някои хора изпитват ужас от отровния бръшлян), но този разказ наистина ме изплаши, докато работех върху него. За пръв път видя бял свят като част от аудиокомпилация, наречена „Кръв и дим”, и като го слушах, още повече се изплаших. Не, не се изплаших, направо си изкарах ангелите. Все пак хотелските стаи са страховити по принцип, не мислите ли? Представете си колко души преди вас са спали в същото легло. Колцина са били болни? Колцина са били на границата на безумието? Колцина са възнамерявали да прочетат няколко стиха от Библията, която винаги намираме в чекмеджео на нощното й шкафче, след което да се обесят в дрешника? Бррр! Е, време е да се регистрираме в хотела. Ето ти ключа… може би ще ти направи впечатление кое число образуват сборът от четирите невинни цифри. Стаята е в края на коридора.

За продукцията

Шведският сценарист и режисьор Микаел Хафстрьом привлича вниманието на критиката с филма си Зло (номиниран за Оскар за най-добър чуждоезичен филм), а след това и на широката публика с трилъра си Извън релси (с участието на Клайв Оуен и Дженифър Анистън). Този път обаче той нахлува в света на психариите, екранизирайки едноименния разказ на Стивън Кинг 1408 и това всъщност е вторият му англоезичен филм.

Главната роля е поверена на Джон Кюсак, който играе писателя на ужаси – Майк Енслин. Героят му пише книги за известни къщи, имения и хотели, обитавани от духове като развенчава всякакви митове и легенди. Освен всичко друго преживява и голяма лична трагедия. Хафстрьом описва Майк като една своеволна душа, която все още не може да се съвземе от загубата на дъщеричката си.

Премиерна дата: 28 септември 2007 г.

IMDB рейтинг – 7,6/10

Сподели в: