Новият трилър на М.Шаямалан – "Дявол" излиза на 17 септември

Най-новият филм на култовия режисьор М. Найт Шаямалан "Дявол" излиза предпремиерно на 17 септември в киносалоните в София, Варна и Пловдив.

Последният филм, продуциран от индийския режисьор, отново е страховит трилър – жанрът, с който сме свикнали да свързваме Шаямалан.

Филмът
В началото на един най-обикновен ден група хора се качват в асансьор на офис сграда. Но когато асансьорът засяда между етажите се оказва, че срещата им не е случайна, а един от тях може да е самият Дявол…

Идеята
През годините М. Найт Шаямалан записвал идеите, за които се надявал един ден да се превърнат във филми. Когато страниците от тетрадката му се изчерпили, той вече знаел, че не може да превърне всички истории в пълнометражни кинопродукции, които да режисира сам. Той признава: „Влагаш цялата си любов във всеки един проект, но знаеш, че не можеш да режисираш лично всеки от тях. Реших да разработя някои от тези идеи като серия от филми и да ги поверя в ръцете на млади и обещаващи режисьори и актьори.”

Шаямалан се събира с дългогодишния си продуцент Сам Мърсър и с компанията Media Rights Capital (MRC), за да продуцира Нощните хроники – серия от филми, базирани на оригиналните му идеи. По силата на споразумението MRC се ангажира да продуцира няколко сценария на Шаямалан и Дявол е първият от три филма, които ще бъдат продуцирани под общ знаменател. Шаямалан обяснява: „Дявол е чиста порода, 24-каратов класически филм на ужасите. Той най-много занимаваше мислите ми, когато реших да създам Нощните хроники.”
Когато го питат какво го е вдъхновило да повери на други творци да вдъхнат живот на идеите му, Шаямалан се смее: „Отстрани изглежда благородно от моя страна, но всъщност не е. Искам да бъда вдъхновяван, провокиран, искам да поддържам връзка с публиката. Приятно е да съм обграден от млади хора, които са по-близо до пулса на днешния ден. Страхотно е, че съм отново в играта, поемам рискове и край мен има хора, които ме стимулират, чувствам се въодушевен.”

Концепцията на Шаямалан за филма е да изследва какво би станало, ако дяволът манипулира и улови в капан група хора, за да ги накаже систематично за греховете им. Шаямалан искал да изследва идеята, че дяволът живее сред нас и събира хора със сходни пороци в една ситуация, за да ги подложи на изпитания, преди да се разкрие.

Режисьорът избира обикновен асансьор в офис сграда за място на срещата на петимата прокълнати. Той обяснява: „Когато си в асансьор, не оглеждаш хората. Просто вратата се отваря и ти си тръгваш. Но ако заседнеш в това тясно пространство, трябва да огледаш другите и да се запиташ с кого си хванат в капан. Когато се случи първото страшно нещо, всички лица ти изглеждат заплашителни.”

Продуцентът Сам Мърсър бил привлечен от проекта Дявол, защото той изследва „една позната за зрителя ситуация, в която би могъл да се озове всеки”. Той обяснява: „Всички използваме асансьори и всеки може да се озове заклещен с шестима души за 6 часа, това преживяване винаги е емоционално.”
„Един от най-страшните кошмари на хората е да попаднат в капан – продължава Мърсър. – А ако се замислите къде най-малко ви се иска да бъдете заклещени, вероятно ще изберете асансьор, заседнал между 21-я и 22-я етаж. Когато светлините угасват, музиката не спира, настава хаос, после хората започват да умират един по един и това е ужасяващо. Това е основната идея на филма – той изследва страховете ни.”

Дявол
Националност: американски
Жанр: трилър
Премиера: 2010-09-17

    * Оригинално заглавие: Devil
    * Продължителност: 80 минути
    * Категория: забранен за деца до 12

Свръхестествен трилър с почерка на М. Найт Шаямалан („Шесто чувство”, Знаци”)
актьори: Крис Месина, Логан Маршал-Грийн, Джефри Аренд, Бояна Новакович

Сподели в: