Новият театрален спектакъл „Праехидно"

Остават броени дни до премиерата на най-новия театрален спектакъл, подготвян от екипа на режисьора Гергана Димитрова и Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни“ – „Праехидно“. Премиерните представления ще се играят на 16-ти, 17-ти и 18-ти ноември в Suspacious (ул. „6-ти септември“ No. 13). Постановката е и сред 15-те спектакъла, селектирани за участие в първия Фестивал за свободен театър, който ще се състои в София от 16-ти до 20-ти ноември. Програмирани са 10 представления, така че препоръчваме да не отлагате, а да гледате сега!

„Праехидно“ е театрален лабиринт от неочаквани въпроси, който работи по станалата запазена марка на „36 маймуни“ формула на провокацията – представяне на съвременен драматургичен текст в несценично пространство. Всъщност, част от публиката вече познава авторския текст на Здрава Каменова и Гергана Димитрова, написан в рамките на „ПроТекст: Произведено в България“ през 2010г., от пърформанс-четенето му в Националния природонаучен музей същата година.

Този път обаче, „Праехидно“ се поставя като самостоятелен театрален спектакъл, което се случва изключително рядко с нови български пиеси. Верни на собствените си традиции, „36 маймуни“ отново избират пространство, което не е театрално и е далеч от класическата „черна кутия“ – този път това е залата с белите
платна на Suspacious.

„Праехидно“ разказва една възможна история с двама глави герои. Проехидната, древен, интелигентен бозайник, с голям нос, мека козина и твърди бодли, броди в търсене на други от своя вид. Тя вероятно е живяла на земята още по времето, когато е имало динозаври, но днес е застрашена от изчезване. Обещаващият професор по математика, Тед Качински, на когото се възлагат надежди за шеметна научна кариера, се отказва от науката и започва своите бомбени акции. Те имат за цел да защитят човешката свобода и достойнство, заплашени от развитието на технологиите и индустриалното общество (виж Манифеста на Тед Качински, Unabomber Manifesto).

Текстът на пиесата се отличава със своята пъзелоподобна структура, която не се съобразява с повелите на традиционната драматургия и вместо да разчита на диалог между героите, преплита фрагменти от няколко сюжетни линии. Още по-забележителен е изборът на теми – взривоопасна смес от екология и тероризъм, поставяща важни, актуални въпроси за размисъл.

За да опознаете по-добре света на „Праехидно“ и да научите подробности за нанотехнологиите, проектът за космическия асансьор, Нова Гвинея и авторите на текста, посетете специално създадения блог на постановката на www.praehidno.wordpress.bg

Премиера:
16.11 от 19.30 ч.,
17.11 от 20.30 ч. (част от програмата на Фестивал за свободен театър)
18.11 от 19.30 ч.

Сподели в: