Новият руски роман на Александър Бушков

Потопете се в опасните води на стратегическия провлак Баб ел Мандеб в Червено море, където великите световни сили водят необявена война. Там една страна, застанала на кръстопът, e раздирана от борба за власт, в която се намесват шпиони, бунтовници, интриганти и дръзки красавици, превърнали се в политически лидери. В тази обстановка никой не се церемони с противниците си и самият той не разчита на джентълменско отношение, защото знае правилата на играта – че всъщност няма правила. Офицерът от руското военноморско разузнаване Кирил Мазур трябва да защити интересите на родината си и да докаже, че животът е по-дълъг от смъртта.

Изпълнен с напрежение и динамика сюжет, приключения, екзотична обстановка, запомнящи се герои – това е рецептата за бестселър, а Александър Бушков, един от най-четените руски писатели днес, я знае отлично. Любопитен факт е, че наглед родените от творческото му въображение сюжети се основават на реални събития, както е в този роман.
Преди петнадесетина години Александър Бушков създаде един от най-разтърсващите романи в съвременна руска литература – „Лов на пираня”, който стана бестселър и извън границите на Русия, включително и в България. Героят му – ветеранът от военноморските спецчасти Кирил Мазур, продължи приключенията си и в други книги. Но Бушков обръща и поглед към миналото му, като повдига завесата на секретността и разкрива тайни мисии на руските специални части в стратегически райони на света.
Така в новия си роман „Животът е по-дълъг от смъртта” писателят създава динамичен приключенски сюжет, използвайки реални факти, свързани със секретни операции на СССР в региона на Червено море. Сблъскват се Йемен, Етиопия и Сомалия, но в дъното на всичко са интересите на великите сили – СССР и САЩ. Йемен е напът да се измъкне от опеката на Съветската империя, но във водите на Червено море плават най-модерните съветски и американски ескадрени миноносци. Под водата са подводници с отлично тренирани бойци, готови да влязат в смъртоносен сблъсък…
Ситуацията е интересна за всички онези, които се интересуват от механизмите и тайните на световната политика.
Но Бушков успява „да хване” не само тях, а и неизкушените от политиката (неслучайно сред феновете му са и жени, които си падат по тези наглед „мъжки” четива). Писателят умее да разказва увлекателно, зарежда с напрежение и обрати фабулата на книгите си.
Така още на първите страници на новия му роман пада първия труп. Условно казано, защото става дума за подводен бой, а жертвата е „морска котка” – боец от американските спецчасти.
Нататък повествованието отвежда към вихрушката, управляваща арабската страна, където се разгръща основното действие. Авторът надниква сред интригите на управляващите, в спалните, пазещи не само интимни тайни, но и превърнали се в сцена за шпионаж.
Самият главен герой Кирил Мазур се оказва не само насред тази борба, но и в сложни отношения със скучаещата си млада съпруга, с местна политическа лидерка, произхождаща от аристокрацията, но повела народа… Изненади обаче винаги има.

Бушков получава писма от различни кътчета на света. “Най-учудващото е, че досега нито един човек не ме е молил за пари. Хората описват живота си, случки от него. Всеки сякаш се надява, че неговата история може да залегне в някой мой роман. Една моя почитателка ме кани на гости в Калифорния: “Ела ми на гости, ще ти разкажа как ме бяха погнали из Русия, а после и в Америка” – разказва писателят, който се е учил на писане не от друг, а от българския автор Богомил Райнов.

Сподели в: