Новият роман на Мураками на български – "Преследване на дива овца"

За книгата:
Японско юпи нагазва в хаоса, след като попада на снимка, изобразяваща уникална кръстоска на овца. Повествованието ловко лавира между криминалния роман, баснята, реализма и модерния абсурдизъм, за да ни въвлече в това озадачаващо преследване на донякъде мистичната овца.

Лаконичният стил може би ще ни напомни за романите на Реймънд Чандлър и Дашиел Хамет с примеси от абсурдността на един Джон Ървинг, но във всички случаи читателят е хипнотизиран от играта на котка и мишка, в която Мураками размива границите между реално и въображаемо и рисува портрета на съвременна Япония, разкъсвана между западната модерност и силата на вековните японски традиции.

За автора:
Харуки Мураками е роден през 1949 г. в Киото и днес живее недалеч от Токио. Има много отличия, последното от които е най-престижната японска награда за литература "Йомиури", с която са удостоявани и Юкио Мишима, нобелистът Кензабуро Ое и Кобо Абе. Автор е на романите "Танцувай, танцувай, танцувай", "Страната на чудесата за грубияни и краят на света", "Преследване на дива овца", на сборника разкази "Изчезването на слона" и на излезлите вече в България "Норвежка гора", "Спутник, моя любов", "Кафка на плажа" и "Хроника на птицата с пружина". Произведенията му са издадени на повече от 20 езика и в момента Мураками е най-превежданият и издаван в чужбина японски автор.

Отзиви за книгата:
"Какво удоволствие – равни части откачена комедийност, криминален детектив и героичен рицарски романс." – ЮЕсЕй Тудей

"Мураками е мъдър умник, който създава митовете на това хилядолетие." – Ню Йорк Таймс Бук Ревю

Издава: ИК Колибри
Корична цена: 14 лв.

* * *

Други книги от същия автор:
„На юг от границата, на запад от слънцето”
Хроника на птицата с пружина

Сподели в: