Новият роман на Гийом Мюсо „Защото те обичам”

Гийом Мюсо – царят на европейския бестселър

Смесица от различни жанрове, сюжети и обрати, преплетени и описани великолепно, развити от истински литературен виртуоз – това е романът „Защото те обичам” (ИК „Изток-Запад”), новото предложение от майстора на перото Гийом Мюсо, който през последните години се утвърди като един от най-продаваните писатели в Европа и един от най-талантливите съвременни разказвачи.

Малката Лейла изчезва, докато е заедно с родителите си в един търговски център на Ел Ей. Отчаяни след дългото й търсене, те не могат да живеят повече заедно и се разделят. Пет години по-късно тя е намерена на същото място, където се е изгубила. Лейла е жива, но въпреки щастливите обстоятелства, не проронва нито дума. След радостта от намирането й започват да напират въпросите: къде е била през цялото това време? С кого? И най-вече: защо се е върнала?…

Неизвестност, напрежение и силен емоционален заряд изпълват всеки ред на романа „Защото те обичам”: една омагьосваща любовна история и дълбоко човечна книга, която потапя читателя в мистерията и загадъчността с развръзка, която трудно се забравя. Нейният автор, феноменалният Гийом Мюсо, не се ограничава нито с темите, нито с литературните похвати в творчеството си, като сам признава и влиянието, и възхищението си от редица разнородни автори – от Милан Кундера през Филип Рот до Стивън Кинг. Именно затова четенето на „Защото те обичам” е такова удоволствие – книгата предлага широка стилистична и фабулна гама, която ще допадне дори и на най-претенциозните читатели.

На въпроса дали пише по призвание или по необходимост, Мюсо отговаря така: „За мен писането е свят, в който може да се живее. То е продължение на четенето, което представлява привилегирован начин човек да избяга от действителността, от всекидневието, от непоносимите неща в живота. Защо човешките същества чувстват необходимостта някой да им разказва истории? Несъмнено защото „действителността е зле устроена”, както пишеше перуанецът Марио Варгас Льоса, защото „тя не е достатъчна, за да задоволи човешките желания, апетити, мечти”.”

За Гийом Мюсо:

Гийом Мюсо

Роден през 1974 г., Мюсо се пристрастява към четенето от малък, а започва да пише още като ученик. След зловещ инцидент, който почти го погубва, започва силно да се увлича по темата за ПБС – преживяванията, близки до смъртта. Това довежда до написването на издадения и у нас бестселър „И след това…”, който се превръща в първия голям хит на писателя и който през 2008 г. е екранизиран с участието на Джон Малкович и Еванджелин Лили. Успехът продължава и с други изключително хитови и запомнящи си произведения, сред които е трилърът „Ще бъдеш ли тук?” (също публикуван на български). В стила на Мюсо присъстват три неизменни съставки, скъпи на читателските сърца: свръхестественото, изгарящата любовна страст, интригата, доближаваща се до тази на детективските романи. Необикновеният и сензационен успех на книгите му, продадени в над 12-милионен тираж и преведени на 35 езика, го превърна в най-четения френски автор за 2011 г.

Сподели в: