Новият роман Народна топка“ на Михал Вивег“

Премиерата и представянето на книгата е на 16 януари 2008 г. от 18:00 часа в Чешкия център в София.

Бившите съученици, любовта и алкохолът са главните “герои” в новия роман “Народна топка” на Михал Вивег (1962) – най-четения и превеждан чешки автор от своето поколение. Преводът е на Маргарита Младенова.

Премиерата е организирана от Чешкия център, издателство “Колибри”, което публикува романа, и Бохемия клуб. Книгата проследява различните съдби на няколко съученици – от гимназията, през възмъжаването им до навечерието на тяхната 40-годишнина. Почитателите на автора отново ще се срещнат с добре познатата меланхолична гротеска. Този път темите обаче са приятелството, съдбовната любов, алкохолът, красивото и грозното, и най-вече тъгата, която с изминаващите години се вмъква в живота на застаряващите герои.

През 2002 г. издателство “Колибри” публикува друг популярен роман на писателя – “Възпитаване на девойки в Чехия” (Vychova divek v Cechach, 1994), отново с превод на Маргарита Младенова.За автора:

Михал Вивег е роден в Прага. Отказва се от следването си във Висшия икономически институт и става нощен пазач. По-късно учи във Философския факултет на пражкия Карлов университет, специалност чешки език и литература. Няколко години е учител в основно училище, а от 1993 г. до 1995 г. е главен редактор на издателство “Ceskoslovensky spisovatel”. След 1995 г. изцяло се посвещава на писателското поприще.

Сподели в: