Новият албум на Пласидо Доминго – Songs излиза на 15 октомври

Един от най-великите тенори на всички времена представя първия си поп албум от 20 години – ‘Songs’. Колекция с любими песни и мелодии на Пласидо Доминго. Албумът излиза на 15 октомври от Вирджиния Рекърдс/Sony Classical.
‘Songs’ е и първият студиен албум на тенора за Sony Classical след подписването на ексклузивен договор с компанията през 2011-та година. Предстоящият проект включва дуети със ZAZ, Джош Гробан, Сюзън Бойл, Хари Коник джуниър, Крис Боти, Мегън Хилти, Катрин Дженкинс и Пласидо Доминго младши. Поглеждайки назад в кариерата си, продължаваща вече 50 години и към огромната дискография, покриваща почти целия класически репетоар, Маестрото изпълни желанието си да се върне в студиото и да запише албум с любими поп песни и мелодии, съпровождали го през целия му живот.
‘Songs’ включва редица дуети, за които Пласидо Доминго кани някои от най-популярните си приятели музиканти и талантливи млади певци. Резултатът е поредица от великолепни изпълнения като италиано-английската версия на „My Heart Will Go On / Il Mio Cuore Va” от филма „Титаник” със сензацията от последния сезон на Бродуей – Мегън Хилти или дуетното изпълнение на класиката на Жак Брел „Chanson des vieux amants” с младата френска звезда Заз. “Ако не работя, ще ръждясам” – казва през смях Пласидо Доминго и неговата жизненост и работоспособност на 71 години доказва това твърдение..

В новия албум Доминго отдава почит на авторите, създали някои от най-хубавите песни в света през последните 70 години като лично подбира репертоара за проекта, включващ песни на 4 езика. От чувствената атмосфера на 40-те с мексиканската класика Bésame mucho (в албума ‘Kiss Me Again and Again’, пре-аранжирана в дуетно изпълнение с джаз звездата – тромпетистът Крис Боти) до един от най-големите хитове от началото на 90-те години: баладата на Шаная Туейн „From This Moment On” в дует със Сюзън Бойл, изгряла на световната сцена след победата си в британското издание на ‘Got Talent”. „Тя беше като ангел в телевизионното шоу. Исках да запиша дует с толкова красив глас.”

Част от песните в ‘Songs’ Пласидо Доминго записва за първи път в кариерата си като Bésame mucho, класиката на Франк Синатра „Time After Time” (в албума е дует с джаз певеца Хари Коник дж..), „Canción para una reina (Song for a Queen)” и „Un uomo tra la folla (A Man in the Crowd)”.
Филмовата музика играе важна роля в албума. Певецът ни представя неговата интерпретация на „Come What May” от мюзикъла ‘Мулен Руж’ заедно с прочутото мецо-сопрано от Уелс – Катрин Дженкинс. В ‘Songs’ са включени емблематични песни като „Eternally” от „Светлините на рампата” с Чарли Чаплин, Parla più piano от ‘Кръстникът’ и меланхоличната красива балада „Sous le ciel de Paris” („Под небето на Париж”, изпята през 1954г. от незабравимата Едит Пиаф) в дует с младия певец Джош Гробан. Тенорът, който е роден в Испания и израснал в Мексико, не забравя своите латино корени с интерпретации на боса нова стандарта „Girl from Ipanema” и испаноезичната версия на хита „Jealousy” (Celos).
Особено близък до сърцето на Маестрото е дуетът с неговия син – Пласидо Доминго младши и песента "What А Wonderful World". В италианската версия на ‘Songs’ дуетът е с Франческо Ренга, а в немскоезичната версия на албума дуетът е с Хавиер Найдо. “Аранжиментът включва мотиви от ‘I hear babies cry’ и през цялото време докато я записвах, не спирах да мисля за децата и внуците си” – казва певецът.

Доминго, който има близо 140 роли в репертоара си като тенор и баритон паралелно с активна кариера на диригент и ангажименти като генерален директор на операта в Лос Анжелис, признава, че създаването на този албум е било едно от най-големите предизвикателства в живота му. „Това са песни, станали популярни благодарение на Франк Синатра, Ела Фицджералд, Луис Армстронг и всеки, който пее в къщи, под душа… Хората мислят, че да се пеят поп песни е лесна работа. Но да ги представиш на публиката по специален начин се оказа трудна задача. Работата по албума беше наистина вълнуваща и съм много доволен от красивата колекция, която създадохме” – завършва Маестрото.

Пласидо Доминго няма нужда от представяне. Всепризнат е като един от най-великите и многопластови тенори в световната история на оперното изкуство. Той е не само легендарен певец, но и утвърден диригент и основна движеща сила като административен и музикален директор на две оперни институции: Операта на Лос Анжелис и Националната Вашингтонска опера.

Репертоарът му включва 134 роли, цифра, която е несъпоставима с репертоара на нито един друг тенор. Пласидо Доминго има зад гърба си над 3500 представления, повече от 100 албума и плочи със записи на цели оперни произведения, компилации от арии и дуети. Тенорът е отличен с множество отличия, сред които и 12 награди Грами. Пласидо Доминго показа и забележителен артистичен талант с участието си в трите оперни филма „Кармен”, „Травиата” и „Отело”, в ролята на самия себе си в сериала Simpsons, както и в теленовелата „Тоска”, заснета сред естествените антични декори на Рим и гледана от близо 1 милиард души в 117 страни по света. Концертните серии от "Тримата тенори" заедно с Хосе Карерас и Лучано Павароти, ще останат като едни от най-забележителните музикални събития за всички времена.
Пласидо Доминго е дирижил до момента над 450 оперни спектакъла и симфонични концерта заедно с оркестрите на Метрополитън опера, Ковънт Гардън, Виена Щаатсопера, Операта на Лос Анжелис, Националната Вашингтонска опера, Чикагският симфоничен оркестър, Виенската филхармония, Симфоничният оркестър на Монреал, Лондонската симфония, Берлинската филхармония и други.

През 1993г. Пласидо Доминго създава и финансира международния конкурс за певци "Operalia", с който вече 20 години открива и подпомага млади вокални таланти от целия свят.

От 2011-та година Пласидо Доминго е ексклузивен артист на Sony Classical.

Съдържание на албума:
1. Cancion Para Una Reina
2. Sous Le Ciel de Paris ( Josh Groban)
3. Time After Time (Harry Connick Jr.)
4. Un Uomo Tra La Folla
5. La Chanson des Vieux Amants (Zaz)
6. From This Moment On (Susan Boyle)
7. Besame Mucho (Chris Botti)
8. Parla Piu Piano (от филма "Кръстникът")
9. Il Mio Cuore Va/My heart will go on (от филма"Титаник" с Megan Hilty)
10. Eternally (от филма "Светлините на рампата")
11. Celos
12. Girl From Ipanema
13. Come What May (от филма мюзикъл "Мулен Руж" с Katherine Jenkins)
14. What A Wonderful World дует с Plácido Domingo Jr. / дует с Xavier Naidoo for GSA / дует с Francesco Renga for Italy)

Концерти:
Октомври 2012
4.10.2012 Hermosillo (Mexiko) – Concert
7., 9. 10.2012 Los Angeles (USA), Los Angeles Opera – Verdi, I due Foscari (Francesco Foscari), с диригент James Conlon
10., 14.10.2012 Los Angeles (USA), Los Angeles Opera – Don Giovanni (Conducting)
12.10.2012 New Orleans (USA), Mahalia Jackson Theatre – 50th Anniversary Gala
25., 28., 31.10.2012 Sevilla (Spain), Taetro de la Maestranza – Massenet, Thais

Ноември 2012
7., 11.,14. 11.2012 Vienna (Austria), State Opera – Verdi: Simon Boccanegra – с диригент Philippe Auguin

Декември 2012
5.12.2012 Stockholm (Sweden), Ericsson Globe – Concert
8.12.2012 Malmö (Sweden), Malmö Arena – Concert
22.12.2012 Prague (Czech Republic), O2 Arena – Concert

Сподели в: