Новият албум на Даниел Поутър "Under the Radar"

Когато Даниел Поутър започва работа върху новия си албум Under the Radar в студията на Лос Анжелис с продуцентката си Линда Пери, той си няма и идея какво ще е звученето. „Знаех само, че песните са добри” – казва бившият цигулар и настоящ пианист – „ но не предполагах, че ще включим толкова китари; също така никога не съм си мислил, че ще бъде електронно. Не знаех, че ще включим струнни инструменти. Но Линда е невероятно гъвкава по отношение на музиката и аз просто трябваше да я оставя да развие идеите си.”

Линда Пери е човекът, който стои зад гърба на големи имена в музикалния бизнес като Gwen Stefani и Christina Aguilera. Самата тя е музикант и автор на песни, известна е с бруталната си откровеност и силно-емоционалното въздействие върху изпълнителите. В албума Under the Radar, тя успява да измъкне всичко от Поутър и да го канализира в изпълнението на живота му. „Линда е като терапевт” – споделя той – „И двамата бяхме много развълнувани. За мен беше катарзисно преживяване.”
 
Когато Warner Bros. Records издават едноименния му албум в Европа през 2005г, Поутър става свидетел на невероятния скок на кариерата му, благодарение на неустоимия хит Bad Day”. Парчето става най-въртяната песен в Европа през тази година, достигайки първото място на националните чартове на Великобритания, Германия, Франция, Холандия, Швейцария, Белгия, Дания и Норвегия. Става хит номер 1 и в Канада, Австралия и Нова Зеландия, и се класира в топ 5 на Италия, Австрия, Швеция, Бразилия, Финландия и Южна Африка. Албумът се сдобива със платинена сертификация в Япония, Великобритания, Ирландия, Франция и Швейцария, и със златна в Австралия, Канада, Сингапур и Тайланд.

Подтикнати от небивалия международен успех Warner Bros. Records пускат на пазара Daniel Powter в Щатите, където дебютира под No.9 в Billboard Top 200, отново благодарение на “Bad Day”. До момента сингълът е свален близо 2.5 милиона пъти, отбелязвайки нов връх в продажбите на дигитални сингли в Америка. “Bad Day” оглавява Billboard Hot 100 в продължение на пет поредни седмици, и донася на Поутър номинация за Грами за най-добро мъжко поп изпълнение за 2007.

Последвалите три сингъла „Free Loop”, “Jimmy Gets High” и “Lie to Me” допълнително увеличават продажбите до забележителните 2.7 милиона продадени копия. Четвъртият сингъл – “Love You Lately” достига до топ 10 в няколко държави и е добавен като бонус трак в новия му албум Under the Radar.
 
С нарастването на популярността му, Поутър решава да направи световна обиколка. След приключването на привидно безкрайните медийни участия и концерти, музикантът започва да се чувства емоционално изтощен. „Наистина бях съсипан”- признава той. „Не знаех от къде ще се появи музиката. Не мислех, че имам много за казване”. Той решава да се усамоти в едно студио в Лос Анжелис и да провери какво ще излезе. В рамките на две седмици се появяват “Best of Me,” “Whole World Around,” “Am I Still the One,” и “Not Coming Back”. „Отново се влюбих в писането” – споделя той. „Със сядането на пианото се почувствах наистина добре”. Ако предходният албум (първоначално записан в малък апартамент във Ванкувър) показва опитите на Поутър да открие гласовите си възможности, Under the Radar вече доказва на какво е способен с един рафиниран и креативен глас. „Линда искаше да направи „майсторски запис”, казва той и добавя – „и си мисля, че го постигнахме.”

“Best of me” веднага определя тона: „В общи линии песента казва ‘Приеми ме такъв какъвто съм или ме напусни заради това, няма да се променя””, коментира Поутър. „Това е първото парче, което записахме и то отвори вратите към самоосъзнаването ми. Веднъж стигнали до този етап, нещата започнаха да стават от само себе си”.

Други отличаващи се заглавия включват пилотния сингъл „Next Plane Home”,” Whole World Around” и “Am I Still The One?” (в която Perry прави изключително вокално изпълнение). С целия си албум Поутър заявява любовта си към класическото поп звучене, подплатено с незабравими мелодии и напевни рефрени. Under the Radar разширява предишната пиано палитра и добавя известна доза струнни и електронни елементи.

„Като музикант, който сам си пише песните, нося отговорността да комуникирам и да се свързвам с хората” – казва Поутър – „и за мен мелодията говори повече от думите, но все пак си мисля, че доста хора ще открият себе си в текстовете. Много искам да чуят новите ми песни и изгарям от нетърпение да тръгна пак по турнета, защото усещането е невероятно!”

Албумът на Даниел Поутър Under the Radar се разпространява в България от Орфей Мюзик, изключителен лицензиант на Warner Music International.

* * *

Новият албум на Лаура Паузини – "Primavera anticipо", излиза през ноември

Сподели в: